Във Варшава плашиха европейците, за да ги измамят!

Автор: Няма коментари Сподели:

Посредствени хорица водят континента към война, уплашени от проблемите си!

Двусмислеността в изявленията на редица знакови политици в страните от НАТО силно напомня за подобното поведение на техни предшественици от времената преди Първата и Втората световна война. И тези като онези въобще не желаят войни, уверяват своите и съседните народи в искреността на своето миролюбие, но същевременно активират наличните военни съюзи, формират нови, усилено се въоръжават и провеждат големи военни маневри.

В края на миналата седмица във Варшава се събра висшият форум на НАТО. Госпожа Меркел обяви, че: “Основополагащият акт Русия-НАТО продължава да е основата за изграждане на отношенията с Русия, но по-нататъшното сътрудничество между НАТО и Русия ще бъде изпълнението на Минските споразумения по Украйна.” Русия обаче не е страна по тези споразумения.

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич казва: “Русия е окупатор в Украйна и НАТО може да обсъжда с нея само сроковете и условията на нейното изтегляне.” Руски войски там няма, но има полски, има американски, които съвсем наскоро проведоха на бившия съветски полигон край Лвов военно учение с украински военни. Преди две години тогавашният полски външен министър беше изловен да казва: “Пълни нещастници сме! Правим свирка на САЩ срещу нищо и смятаме, че сме окей. Ще влезем в конфликт с германците и руснаците и ще си мислим, че всичко е наред.”

Външният министър Митов се гъне: “Нашата оценка за състоянието на геополитическите процеси остава непроменена… ние настояваме целият източен фланг на НАТО да се разглежда равнопоставено с държавите от североизточното измерение”. Усещане за неравнопоставеност на нашето измерение се появило при туземните геополитици като него!

Заплашващи Русия или уплашени от нея изглеждат източноевропейските политици, шведските и финландските им колеги, изпълнявайки задачата да настройват в същия дух населенията в страните си. За замазване на очите са приказките за активност на НАТО за борба с ИДИЛ и справянето с бежанската криза, за киберзащита и противодействие на хибридните атаки. Но екстремизмът беше много малка част от темите. Това, което изглежда е по-важно, е решение за разширяване на военноморската мисия в Средиземно море уж за борба с нелегалните трафиканти на бежанци, но като повод за приближаване към бреговете на Сирия. Обяви се и продължаване на мисията в Афганистан – стратегическо място за “сдържане” на Китай, Иран и Русия.

САЩ са принудили Великобритания да участва във войната в Ирак през 2003 г., твърди тези дни британският посланик в ООН по това време сър Джеръми Грийнсток. Доклад на комисията “Чилкот” за британското участие обвини тогавашния британски премиер Тони Блеър, че неправомерно е въвлякъл Великобритания в конфликта. Щом великата ядрена сила принуждават, какво остава за слабите с напазарувани марионетки начело, освен да станат “желаещи” каквото им предложат.

Целта е същата, каквато е била на Лондон в продължение на три века – да воюват с Русия до последния европейски войник. Периодично, разбира се, ще се правят на изненадани от себе си, че малко сбъркали в навечерието на поредното кръвопролитие, съпроводено с огромни материални загуби. Загубите обаче са за другите, а за тях – само печалбите.

Тони Блеър сега се извинява за “грешките”, направени при организираната от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., но светът щял да “е в по-лошо положение без нея”. Дори с половин уста признава, че има “елементи на истина, че тя е довела частично до появата на “Ислямска държава”, но не съжалява за свалянето на Саддам Хюсеин. Перифраза на думите на бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши: “Никой не е бил толкова отвратен, колкото аз, когато не откриха оръжия за масово унищожение… Да се извиня, би означавало, че това решение е било лошо, а не мисля така.” Нито дума за жертвите и щетите. Съжалявали били…

През април военното командване на алианса съобщи за намеренията си да се дислоцират 4 батальона в Полша, Румъния и балтийските страни. Била се установила “ескалация на военната дейност от Москва” около Литва, Латвия и Естония, където се забелязвало “нарастващо напрежение”. Заговори се, че батальоните щели да станат бригади. Маневрите на Русия са само на нейна територия, впрочем.

“През последните месеци най-голямото струпване на военни сили по западната граница на Русия след Втората световна война е водено от САЩ. Никой след нападението на Хитлер над Съветския съюз не е разполагал войски, представляващи очевидна заплаха за Русия”, писа работещият във Великобритания австралийски журналист Джон Пилджър, двукратен носител на британската награда “Журналист на годината”.

Според него световната война вече е започнала като пропаганда на лъжи и отвличане на вниманието, но това може да се промени мигновено с първата изстреляна ракета. Това рядко присъства в новините на Запад или се изопачава, за да се прикрие истината. През 2015 г. при пълна секретност САЩ и Австралия организираха най-голямото военно учение по въздух и море в новата история, известно като “Талисманска сабя”. С цел да се тренира блокада на Малака и Ломбок, за да се отреже достъпът на Китай до жизненоважни суровини.

Изследване на Световния икономически форум показа, че днес за 86% от хората по света има криза на лидерството. Очевидно посредствени хорица във Вашингтон, Брюксел и в отделните страни на ЕС водят европейците към война, уплашени от нарастващите и неразрешими за тях икономически, политически и социални проблеми. Насъскват хората срещу Русия, защото друго нямат да предложат. Плашат ги, за да ги измамят и така още малко да удължат властта си. В “Труд” проф. Васил Проданов пише: “Отслабващата суверенитета глобализация обезсилва националните държави и лилипутизира лидерите… разбирателството все повече намалява. Както при Вавилонската кула.”

Сепаратистките настроения в ЕС растат, т.нар. системни партии са прогнили, настъпват националистическите партии, израждането на някои от тях във фашистки се забелязва ясно. У нас започват спешно обучение на военните за предотвратяване на терористични атаки, което е пълна глупост, защото противоречи на същността на армията. Това със сигурност го знаят дори умници като Ненчев и Бъчварова, което означава, че прикриват друг вид подготовка на войската, свързана със “сдържането” на Русия.

В Щатите се набелязва нова протестна вълна по повод най-новите случаи на полицейска бруталност срещу афроамериканци в Минесота и Луизиана, петима полицаи са убити и десетина ранени по време на протест в Далас.

“Убийствата през последните два дни… са симптом за расова дискриминация, която съществува в нашата криминална и правораздавателна система”, призна президентът Барак Обама. Те са симптоми и за други сериозни проблеми там – икономически, политически, социални, морални, идеологически. Абсолютно същата картина, както преди двете световни войни, чрез които САЩ излязоха от своите кризи за сметка на разгромената и ограбена Европа.

                                                http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5636272

                                                                                          Д-р Илия Илиев

Предишна статия

Студио “Релакс” в град Хисаря.

Следваща статия

Съзвездието Орион – владетелят на Света!/на руски език/

Други интересни