Стив Джобс. Останете гладни! Останете неразумни! 2

Автор: Няма коментари Сподели:

Джобс се обявява против операционната система на Microsoft – Windows. Според него тя е неудобна и не става за развиване на програмни продукти. Целта му е да покаже предимствата на своята NeXT и иска да измести гореспоменатата ОС от компаниите, особено по-малките, при които спестяването на пари и време са още по-наложителни. Стив иска да даде готови програмни библиотеки за малките фирми, които ще намалят разходите им и ще им спестят ценно време. Според него, ако трима души използват NeXT, ще създадат същото нещо, което ще направят 200, използвайки Windows.

Pixar е компания, основана от Едуин Кетмул и Стив Джобс през 1986г. Тя се занимава с компютърни анимации и е стартирана с 5 милиона долара от Джобс, който преди това купува графичното студио за 10 милиона от Lucasfilm. Pixar сключва договор с Дисни за създаване на анимирани игрални филми.

През 1995г. излиза „Играта на играчките“, следват „Играта на играчките 2“ от 1999г, „Таласъми ООД“ от 2001г, „Търсенето на Немо“ от 2003г, „Феноменалните“ от 2004г, „Колите“ от 2006г, „Рататуи“ от 2007г, „УОЛ-И“ от 2008г, „В небето“ от 2009г и „Играта на играчките 3“ от 2010г. Някои от филмите са наградени с Оскар.

Между 2003 и 2004 година изтича договора между Дисни и Pixar. Тогава Джобс не успява да се договори с главния изпълнителен директор на компанията и се принуждава да намери нов разпространител за филмите. Търсенето не трае дълго, защото през 2005г. изпълнителният директор на Дисни е сменен. Новият ръководител Боб Айгер не се бави и се свързва с Джобс. Взаимоотношенията между двете компании отново се възобновяват. През 2006г. Дисни купува Pixar за 7,4 милиарда долара. Стив Джобс става най-големия акционер, като притежава 7% от The Walt Disney Company и става член на борда на директорите.

NeXT е много успешна компания, но въпреки това тя не успява да бъде основен фактор в компютърния бранш. Apple държат позицията си и това им дава възможност да купят NeXT за 402 000 000 долара през 1996г. Така Стив Джобс отново се връща в собствената си фирма. Това дава възможност на Епъл да използва добрите страни на платформата NeXT и да ги внедри в собствената си операционна система, която носи наименованието Mac OS X. Джобс помага на компанията да увеличи значително продажбите на новия iMac.

През следващите гоини Apple навлиза в друга сфера, като създава продукти като iTunes (музикален софтуер), iPad (музикален плеър) и iPod (таблет). Стив Джобс взима символична заплата на стойност 1 долар годишно. Така спечелва титлата: „Най-слабо платеният президент на компания“. След време започва да взима полагащата му се заплата от 219 000 000 долара годишно.

                                 Личен живот

През 1991г, Стив Джобс се жени за Лоурийн Пауъл. Той има едно дете от друга жена – Лиса, която се ражда през 1978г. Заедно с Лоурийн имат други три деца – две дъщери и син.

                             Фаталната болест

Въпреки големите си успехи, Джобс не успява да се справи с новото и страшно препятствие, изпречило се на пътя му. Той се разболява от рак на панкреаса през 2004г. През 2009г, претърпява трансплантация на черен дроб, а през 2011г. излиза в постоянен отпуск по болест. Принуждава се да напусне своята компания за втори път. Мястото му заема Тим Кук.

Джобс известява колегите си за злокачествената диагноза. По принцип „рак на панкреаса” е много сериозно заболяване, но според Стив, при него то не е толкова силно изразено и агресивно. Той не се подлага на медицинско лечение и използва алтернативни методи за период от 9 месеца. Налага се да постъпи в болница през юли 2004г. Туморът е премахнат без да се налага лечение с радиотерапия и химиотерапия. Докато Джобс отсъства, начело на компанията е Тим Кук.

Когато през 2006г. Стив се появява пред публика, всички са стъписани от външния му вид. Той изглежда изключително слаб и не е останало почти нищо от предишното му тяло. Започват различни спекулации относно болестта му. След края на представянето му, един лектор от Епъл заявява, че Джобс има желязно здраве. Поредното представяне на предприемача е през 2008г, когато от Apple заявяват, че той е заразен с най-обикновен вирус и е на антибиотици.

Boomberg (телевизионна мрежа) погрешка публикува некролог на Стив, на който има празни места за възрастта му и причината за фаталния край. Грешката е отстранена много бързо, но новината се разпространява мълниеносно от други новинарски агенции. Здравето на Джобс е под въпрос и вече всеки се съмнява в него. На последната си пресконференция, Стив показва диапозитив с надпис „170/90”, който изобразява кръвното му налягане.

Чернодробната трансплантация се извършва през месец април, 2009г. и се указва успешна. През 2011г. Джобс излиза в постоянен отпуск по болест. Той пише писмо до своите служители, в което им обяснява, че иска да обърне повече внимание на заболяването си. Важните решения все още се взимат от него, а Тим Кук поема ежедневните му задължения. Стив присъства на представянето на iCloud и iPad2. Окончателната му оставка като изпълнителен директор е подадена на 24 август 2011г, защото той вече не може да изпълнява задълженията си. Наследник на длъжността става Тим Кук, а Джобс работи във фирмата като председател на борда на директорите до края на дните си.

Великият предприемач почива на 5 октомври 2011г. От семейството му съобщават, че до края е бил спокоен. Той не е искал да му се дават никакви обезболяващи и да бъде реанимиран, заради будистките си схващания. Всички магазини на Apple по света заглъхват и хората в тях мълчаливо изразяват почитта си.

Погребението е тихо и скромно. Направено е в тесен кръг и не се знае, дали е било обикновено или е имало будистки ритуал.

                  Какво казват другите за Стив Джобс

Бил Гейтс: Много рядко в света има хора с такова голямо влияние. Стив направи неща, които ще повлияят на идните поколения. Всички ние, които някога сме работили с него, се радваме че сме имали такава чест. Той ще ни липсва много.

Ричард Столман: Джобс оказа вредно влияние в компютърната индустрия. Той създаде един затвор, който отнема свободата на глупците. Всички заслужаваме вредното влияние, което ни оказват компютрите.

Адам Савидж: Някой беше казал, че не е много разумно да се следва вече отъпкан път. Стив Джобс не беше разумен човек. Той знаеше какво им трябва на хората и им го даваше. Успя изцяло да промени мисленето им в дигиталната среда. Директно и недиректно, той се докосна до всеки от нас.

Уолтър Айзъксън (биограф на Стив): Джобс можеше да внушава увереност на хората. Той бе способен да ги накара да правят неща, които дори не са мислели за възможни.

Марк Зукърбърг (създателят на Фейсбук): Джобс ми даде много добри съвети, когато се нуждаех от намирането на добър екип от специалисти.

Стийв Возняк: Всеизвестно е, че Джобс имаше изключителен бизнес усет. Той не само подобряваше нещата, а ги превръщаше в нещо ново, което караше света да изпадне в захлас.

През 1984г. Apple отпускат помощ под формата на компютри и пари на унгарската фирма Graphisoft, която по онова време все още е била новоизлюпена и с ограничен бюджет. В знак на благодарност, от компанията обявиха, че ще направят статуя на Джобс.

                             Защо Джобс е велик?

На въпроса, кое е най-великото му постижение, той отговаря – Apple. Според него е много по-трудно да се създаде трайна компания, отколкото печеливш продукт.

Когато през 1997г. той се завръща в Apple, вижда че там се произвеждат всякакви компютри и периферни продукти. След като ги преглежда, Джобс се ядосва и казва: Спрете тази лудост. Начертава таблица с две колони на дъската и написва в тях „професионалисти” и „потребители”. В двата реда добавя „преносим компютър” и „настолен компютър”. Казва на екипа да се фокусира само върху тези четири неща и спре да се заимава с друго. По този начин компанията е спасена. Според Стив, освен да знаеш какво да правиш, трябва да знаеш и какво да не правиш.

Когато Xerox продава мишка с 3 бутона за 300 долара, Джобс отива при един индустриален дизайнер и го пита, дали може да направи същата, но с един бутон за цена от 15 долара. Той я изработва и тогава Джобс му казва: Да се направи нещо просто изисква много работа.

Докато Google и Microsoft разчитат операционните им системи да бъдат ползвани от различни хардуерни производители, Джобс не вярва в това. Той смята, че трябва да се постигне съвършено интегриране между софтуера, хардуера и периферните устройства. Според него, хората имат други ангажименти и не трябва да бъдат затормозявани с това, да се чудят как да свържат устройствата си.

Стив предвижда опасностите и осъзнава, че мобилните телефони ще започнат да се използват като музикални плеъри. Това застрашава неговия iPod. Тогава той създава iPhone и казва: Ако сами не се самоизядем, ще го направи някой друг. Този негов ход води до значителни загуби за iPod, но е много добре обмислен и навременен.

Когато се оказва, че Макинтош ще струва прекалено много, Джобс изписва на дъската пред екипа си: Без компромиси. Според него, трябва да се наблегне на качеството и да се създаде наистина добър продукт. Цената не е толкова важна и печалбите ще дойдат с времето.

Когато предприемачът бил попитан дали е добра идея да се направи изследване на пазара, за да се разбере какво искат клиентите, той отвърнал – Не. Според него клиентите не знаят какво искат, докато някой не им го покаже.

Джобс държи на съвършенството и това си личи от всичките му продукти. Той смята, че дори опаковката е важна и когато потребителя я отваря, това е един ритуал за него. Когато се докосне до логото на Apple, той трябва да изпита истинско удовлетворение и възхищение.

Характерът на Джобс не е много добър. Той е раздразнителен и нетърпелив, държи се грубо с хората и отношението му не е за пример. Въпреки това, страстта с която прави всичко се придава и на останалите.

Стив Джобс ще се започни с това, че наложи изключително високи стандарти в дизайна на продуктите си. За да го постигне, той мотивира служителите си и им вдъхва стремеж да са винаги готови.

Когато Джобс обядвал, никой не искал да сяда до него. Всички набързо приключвали с храната си и излизали. За да седне човек до него, трябвало да се подготви предварително.

Стив постоянно питал своите служители, като ги видел „Над какво работиш?“. В една ситуация той засякъл един студент в асансьора и го попитал същото. Ученикът му отговорил, че цял ден се е опитва да подобри един продукт. Тогава Джобс му казал: „Защо тогава си тръгваш? Върни се и работи още!“. Студентът останал стъписан, а Стив му заявил, че се шегува. Целта му е да види как реагират хората в дадена ситуация. Той демонстрира своята власт и това кара другите да го избягват. Всеки се притеснява да говори с него, защото знае, че разговора е вид изпит и трябва да се представи добре.

Облеклото на Джобс остава непроменено от 80-те години на XX век. Той се облича с дънки, маратонки и черно поло. Предприемачът е практичен човек, който обича удобството. Не го интересуват другите и не смята, че трябва да се съобразява с тях. Избрал е възможно най-доброто и удобно според него облекло. Когато човек се интересува от по-важни неща, той не обръща прекалено внимание на външните детайли, като дрехите например. Опитва се да се разграничи от този фактор и да не мисли как ще се премени според обстаовката. Най-лесно е да се облича еднотипно. Така не му се налага да се разсейва с подобни „дребни“ въпроси. Стандартната униформа на Стив включва: дънки „Ливайс“ (138 долара), черно поло “Сейнт Кроа” (175 долара), маратонки “Ню баланс” (130 долара) и очила Ideal I 380 (495 долара). Общата сума, която милиардера дава за облекло, без очилата, е 443 долара.

Джобс помага на Лари Пейдж и Сергей Брин (основателите на Google) със съвети, защото вижда потенциал в бъдещата им компания.

Богатството на Стив Джобс е оценено на 8.2 милиарда долара от списание Форбс през 2010г.

                                      Заключение

Стив Джобс не е просто обикновен човек, който се ражда, живее и умира. Той не само оставя трайна следа след себе си, а променя цялата реалност, в която живее, като определя хода на технологичното развитие.

Обикновено хората не свързват даден продукт с името на неговия създател. При Джобс не е така. Всеки се сеща за него, когато ползва своя iPhone или друг продукт на Apple.

Основното желание на Стив не е да бъде първи и да открие топлата вода. Той иска да направи връзка между човека и компютъра. Да ги сближи по такъв начин, че обикновените хора да се чувстват комфортно и да използват новите технологии в ежедневието си. Джобс не чака и не иска това да се случи утре или в далечното бъдеще. Иска го сега.

Всички, които са работили с него, му се възхищават. Те не могат да си обяснят огромното му желание, с което прави всичко. Тази негова амбиция, съчетана с брилянтните му лидерски умения го превръщат в толкова успешен предприемач. Джобс е изключително смел. Влага всичко, което има, в новите си идеи. Винаги стига до ръба на възможностите си, за да успее да продължи напред.

                                                                          Автор: Мартин Младенов

  

                                                                            http://steve-jobs.cqlo.info       

Предишна статия

Съзвездието Орион – владетелят на Света!/на руски език/

Следваща статия

Пирамиды – Антенны Вселенной./на руски език/

Други интересни