Атентатът в Истанбул – отмъщение на терористите заради затоплянето на отношенията между Турция и Русия?

Автор: Няма коментари Сподели:

Затоплянето на отношенията между Турция и Русия може да е една от причините за снощната терористична атака в Истанбул. Арабистът проф. Владимир Чуков и бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров говориха по темата.

Според проф. Чуков това е стратегически атентат, при който се търси най-голям отзвук. 

Ген. Киров пък смята, че една от причините за атентата може да се търси в затоплянето на отношенията на Турция с Русия. “Причините от вътрешен характер трябва да се търсят в колебливата и двойствена политика на турското правителство по отношение на „Ислямска държава“ и структурите, свързани с Ал Кайда например.

От една страна, скрито подпомагане и възползване от дейността на тези структури, от друга – публично демонстриране на акции срещу тях и участване във войната срещу заедно с Коалицията, водена от САЩ. Що се отнася до причините от външен характер – трябва да се вгледаме в последните няколко месеца, които са характерни с промяна на външния курс на Турция. Изпаднало в сериозна политическа изолация, турското правителство се принуди да направи няколко хода, които променят международната политика на страната, каза той пред “Фокус”.

Киров допълни, че България трябва да бъде притеснена от събитията в Турция, тъй като те водят до дестабилизация на южната ни съседка и невъзможност да се възпира мигрантският поток, както и да се осигури сигурността на българските граждани на територията й.

                                                                              http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5611430

Предишна статия

Варненският кей става атрактивна зона!

Следваща статия

Студио “Релакс” в Хисаря.

Други интересни