Биткойнът достигна цени от 700 долара!

Автор: Няма коментари Сподели:

Схема за източване. Често това е първата фраза, която изплува като асоциация при разговори за криптовалути. Е, който е мислил така напоследък, едва ли е предполагал колко е прав. В края на миналата седмица бъг в системата позволи от платформата Ethereum да бъдат източени около 60 млн. долара във валутата еther. 

Този и още няколко фактора пък изстреляха цените на bitcoin до нива, невиждани от 2014 г. насам, преди новото понижени през последния уикенд. В общи линии, ако бяхте купили bitcoin през април, досега да сте на печалба от около 60%, но ако сте купили последните събота и неделя, вече сте назад с 10%.

За bitcoin ентусиастите предстои динамична година. Още преди средата на юли добивът на валутата ще забави наполовина темпа си, а ако конкурентите на bitcoin продължат с гафовете и китайците не охладят страстта си по алтернативни валути, е възможно до края на 2016 г. цената да се закотви на високи нива. И все пак има и някои тези в обратната посока.

Нагоре-надолу

Ако погледнем как се движи цената на bitcoin през последните няколко дни обаче, не е задължително изводът да бъде за възходящ тренд. Въпреки рекордните си за последните две години нива има и добри причини за съмнения в резкия скок в цените на валутата. 

По думите на блокчейн консултанта Джордж Саман този месец bitcoin е поскъпнала твърде бързо, което неминуемо води след себе си и последвалото й отслабване спрямо централизираните валути. Наблюдаващите пазара са на мнение, че продължава процесът на корекция след пика от миналата седмица.

Междувременно един от факторите на дневен ред е и Brexit. Според анализатори на Bloomberg през последните седмици, откакто започнаха сериозните спекулации около оставането на Великобритания в ЕС, bitcoin следва пазарната логика на златото. 

Но колкото по-вероятно става страната да остане в съюза, толкова цените и на двата актива спадат – bitcoin стигна триседмично дъно в четвъртък, а златото продължава да поевтинява четвърти пореден ден. 

В нощта преди гласуването във Великобритания например в разстояние от около пет часа криптовалутата се понижи с 15% до 551 долара, пише coindesk.com. Източници на изданието са коментирали обаче, че този спад е в отговор на все по-засилващото се очакване Великобритания да остане в Европейския съюз.

“Ако Англия излезе от ЕС, ще доведе със себе си икономическа дестабилизация, която от своя страна ще бъде стимул за повишаване на цената на bitcoin”, смята Вадислав Драмалиев, основател на едни от първите bitcoin борси в България coinfixer.com и bitcoini.com, както и на фондация bithope.org.

Тъкмо по тази причина не е и изненадващо, че с излизането на резултатите от референдума цените започнаха отново да се движат нагоре.

На изток, нависоко

Поддръжниците на тезата, че bitcoin тепърва ще поскъпва, обаче, изглежда, имат повече аргументи и прогнозите им се основават на по-дългосрочни процеси. В момента bitcoin вълната са яхнали основно две групи – традиционните маниаци, които продължават да смятат, че ще направят революция с децентрализирането на валутата, и китайците, които се опитват да спасят парите си от разклатената си икономика.

Така за последния месец цента на bitcoin се е покачила със средно 50% спрямо петте най-разпространени валути – американски и канадски долар, евро, китайски юан и рубла, сочат статистиките на bitcoinwisdom.com. Миналият четвъртък, малко преди отново да тръгне надолу, криптовалутата достигна цена от над 700 долара, което се оказа достатъчно за Bloomberg да коментира, че е дошло златното време за крипровалутата.

Търговията на дигиталната валута е на висота в Китай, където са най-многото транзакции през последния месец. “95% от транзакциите в момента са в Китай, като причините са както в нестабилността на икономиката, така и в ниската цена на електричеството, което прави копаенето на bitcoin по-евтино там”, коментира Драмалиев.

 По думите му в азиатската държава все по-масово разпознават криптовалутата като ценен актив от величината на златото. “Подобна тенденция се наблюдава и в други региони с нестабилни валути като Южна Америка и Индия”, обяснява Драмалиев и допълва, че очаква интересът там да продължи да нараства, с което и цената да се повишава.

Бавен добив, скъп материал

Подобно на традиционните борсови стоки и в случая на bitcoin очакванията са обемът и скоростта на добива да окажат влияние върху цената. Как точно ще стане ясно след ключовия ден за копачите на криптовалута – 10 юли. От тази дата добивът ще започне да намалява темпа си наполовина. Ако досега при откриването на блокчейн копачът е получавал 25 bitcoin-a, след този ден “наградата” ще бъде наполовина. 

“Това е зададено изначално”, казва Марко Стренг, един от най-големите копачи и изпълнителен директор на Genesis Mining, пред онлайн изданието Observer. Идеята е, че е предварително зададено да има точно 21 млн. bitcoin, като един се генерира средно на десет минути. В момента изкопаните дигитални монети са около 16 млн. и на всеки четири години темпът на добива им се забавя. По думите на Стренг това също е една от причините за растящите цени.

От раждането на валутата преди седем години сега е вторият път, когато наградата намалява наполовина. Първият път беше през ноември 2012 г. По онова време цената на един bitcoin е около 12 долара, а пазарната капитализация- малко над 100 млн. долара, припомня Forbes. >

Днес пазарната капитализация на криптовалутата е около 7 млрд. долара и залозите са още по-големи. До момента в дигитални валути са вложени над 1.5 млрд. долара , като 649 млн. от тях са в bitcoin компании, пише още Forbes. Така назрява въпросът какво точно ще стане, ако изведнъж добивът намалее наполовина.

Според анализа на Forbes има две основни спорни точки – дали за копачите на валутата дейността ще остане рентабилна и кога точно мрежата ще достигне лимита си.

Къде е границата

Донякъде отговорите на последните въпроси ще определят и как в близките месеци ще се движи цената на bitcoin. Има няколко хипотези. Анализаторите се притесняват, че в момента, в който добивът се забави, за много копачи ловът на bitcoin ще спре да бъде атрактивен, следователно добивът ще се централизира и сигурността ще бъде застрашена. 

И все пак фактът, че от април насам мощността на мрежата значително се повиши, е достатъчно показателен, че копачите са оптимисти и явно не възнамеряват да се оттеглят от играта. “Те знаят с голяма точност колко bitcoin-а ще изкопаят през следващите шест месеца и ги продават предварително на сегашните цени, поради което няма място за притеснения”, коментира Боби Лий от BTCC, която управлява голяма bitcoin ферма и борса.

От друга страна, един от основните показатели за ефективността на добива е разходът на енергия и мощност. Отговор на въпроса дали в бъдеще рентабилен ще бъде по-малкият добив при непроменени цени може да даде технологичното развитие на хардуерната индустрия. “В началото на 2017 г. се очаква и ъпгрейд на мрежата, който ще позволи по-голямо количество транзакции, което също може да повиши цената”, обяснява Владислав Драмалиев.

Но доколко може да се раздуе балонът на криптовалутата? Тук-там в средите слабо се чуват слухове за до 1000 долара за bitcoin до края на 2016 г. Анализаторите обаче са по-скромни в прогнозите си. Според цитираните от Forbes анализи на Wedbush и Needham & Company цените на дигиталната валута ще се движат между 600 и 655 долара за брой през следващите месеци. Прогнозите им са на база повишената активност в мрежата и по-голям обем транзакции напоследък.

И все пак факторите, които могат да повлияят на динамиката при bitcoin, остават твърде много и трудно предвидими. А историята показва, че влиянието върху цената на паричния експеримент може да бъде точно толкова непредсказуемо, колкото и борбата за надмощие между разработчиците, капиталовия контрол в Китай, Brexit, Grexit или дори Понци схемите.

http://www.capital.bg/biznes

Предишна статия

Гудни Йоханесон е новият президент на Исландия!

Следваща статия

Максимални температури между 31 и 36 градуса!

Други интересни