Тези тайни „тайни“ общества!

Автор: Няма коментари Сподели:

Финансовият интерес винаги е диктувал световния дневен ред

От 9-12 юни в германския град Дрезден при засилени мерки за сигурност се провежда годишната среща на формално най-влиятелното „тайно“ общество на планетата – Кръгът Билдерберг. Средно между 120 и 150 души от политическия и бизнес елит на Европа и Северна Америка бистрят всяка година световните проблеми и възможностите за решаването им, в интерес на този или онзи засегнат. По традиция от срещата на Билдерберг ние, простосмъртните, научаваме само списъка на участниците и дневния ред на разговорите. 

Второто, разбира се, с условието, че всички присъстващи са заклети да използват по свое усмотрение всичко придобито като информация по време на срещите, но да не разкриват нито дума от казаното. Нарича се „Правилото Чатъм Хаус“ по името на конкретна британска организация (бившия Кралски институт по международни отношения), с което се диктуват отношенията между участниците – кой, ако не лъвовете на английската корона да ти измислят тайна световна общност, позната на всеки.

Обявяваният предварително „дневен ред“ е доста широко понятие – тази година капитаните на света ще се занимават със следните теми: „Текущи въпроси, Китай, Европа: миграция, растеж, реформи, визия, единство, Близък изток, Русия, Политическият пейзаж в САЩ: икономика, растеж, дългове, реформи, Киберсигурност, Геополитически аспекти на цените на енергетиката и суровините, Грижа за средната класа, Технологични иновации“. Войната в Сирия и международните усилия за изкореняване на терористите от ДАЕШ явно ще се разглеждат само в графата „Близък изток“.

На срещата на световния елит в Дрезден има и българско участие, макар и леко завоалирано – пазителят на европейския бюджет Кристалина Георгиева е сред гостите на срещата, но сами съзнавате, не като български представител. Първият и единствен път, когато българин официално е бил сред билдербергите, е през 1999 г. в лицето на превърналия се в политически призрак Николай Камов. Можем да го пишем символично участие, подобно на повечето български присъствия в международните дела през последното десетилетие. Но да се върнем на туристите в Дрезден.

Кръгът Билдерберг носи името на холандския замък, където през 1954 г., в зората на Студената война, по инициатива на полския политически изгнаник Йозеф Ретингер, холандския принц Бернхард и вездесъщия Дейвид Рокфелер, притеснени от растящия антиамериканизъм в Западна Европа, се събират първите билдерберги. Единадесет европейски страни са представени с по двама души, както и 11 американски фигури, сред които тогавашният директор на ЦРУ, съветник на президента Айзенхауер и други. 

Оттогава всяка година „големите“ на Запада се събират на различно място в Европа, за да си стиснат ръцете и да споделят болежките, които ги терзаят. За постоянни членове на обществото се смятат между 50 и 70 души (неназовани) – другите присъстват само с лична покана. В „рандевуто“ през 2016 г. участват 126 световни лидери – президенти и премиери – предишни и настоящи, директори в Гугъл и Фейсбук, задължителните търговски и инвестиционни банкери, и неколцина бивши директори на разузнавателни служби (ЦРУ, МИ-6 и др.). И въображението на света вече се шири отвъд реалното.

Ако срещите на билдербергите някога са имали практическото измерение, седенките на големите световни играчи отдавна се възприемат като демонстративна показност на елитите, които търсят признание от тези, с чиито съдби се подиграват.

Теоретиците на световната конспирация често пъти се подвеждат в желанието си да насочат света във веруюто, че съдбата на планетата се държи от конкретни тайни общества, които умеят да побутват събитията в желаната от тях посока. Уви, светът е хаос. Дори да приемем, че тези секретни общества имат обща цел – примерно, благоденствието на човешката раса, а не единствено лично забогатяване, конспиративните схеми остават малко вероятни. Финансовият интерес винаги е бил този, който диктува световния дневен ред, а той не е общ. Съвременните „тайни“ общества в ХХІ век респектират повече с имидж, отколкото с решения. Обхватът на влиянието на илюминати, масони, тамплиери, билдерберги, ку-клукс-клан и прочие „общества“ тежи само когато не работят истинските граждански общества. Иначе, на всеки му се вярва в заговори – спестява използването на разума.

Без предател вече 6 поколения

Светът се е възпитал да вярва в конспирации, често пъти асоциирани с тайни общества подобни на илюминатите, превърнали се в символ на световния заговор. Създадената през 1775 г. баварска организация обединява свободните мислители в годините на Просвещението. Организацията е забранявана 4 пъти до края на ХVІІІ век, преди да премине официално в нелегалност. Сред първите заговори, за които са обвинявани илюминатите, е Френската революция от 1789 г. Множество организации по света от тогава – тайни и явни, са били обвинявани за връзки с илюминатите. Най-любопитното е, че за 241 години и над шест поколения членове, нито един човек на света не се е разкрил като член – бивш или настоящ на най-тайното братство.

http://www.trud.bg

                                                                                                                    Благовест Бенишев

Предишна статия

Мъж в градския транспорт опита да плати глобата си от 40 лева с жълти стотинки!

Следваща статия

В Чили токът е толкова много, че вече е безплатен!

Други интересни