Река Стряма заплашва да залее четири села в Пловдивско!

Автор: Няма коментари Сподели:


                                                          http://vbox7.com

Река Стряма излезе от коритото си и заплашва да залее четири села в Пловдивско. Най-голям е рискът за жителите на село Трилистник, където дигите на реката са скъсани на 3 места.

Още по темата

 

“От десния бряг до края са 30 метра. Това е изядено”, казва кметът на село Трилистник Мирчо Петров.

 

Потенциален риск има за къщите в ниската част. Хората в селото спят под страх, защото горчивият спомен от последното наводнение е от преди 2-години, когато водата стигна до къщите им.

 

“Много се страхуваме, много, защото на три места реката може да излезе. Първата къща долу е моята и веднага ме залива. Ние сме реката. Аз живея до реката – нивото на реката е по-високо от моята къща”, оплаква се Георги Кръстев, жител на село Трилистник.

 

Освен домовете на хората, напълно реален е рискът да бъде потопена под вода и пречиствателната станция. В нея са инвестирани един милион и 200 000 лева. От началото на годината досега кметът три пъти е писал докладни до институциите.

 

“Проблемът е липса на държавничество. Както искат да го разберат нагоре управляващите. За мен проблемът е, че реката ще излезе от коритото”, обяснява Мирчо Петров, кмет на село Трилистник.

 

Проверка на общинската администрация установи 66 опасни язовира в Пловдивска област.

 

“Изпускателите и съоръженията за изпускане при тях са  раждясали, клеясали. Трудно става бързото изпуускане и примерно приш идване на големи води и оттам може да прелее и недай се боже да скъса и някоя стена”, обяснява Валери Баранов, главен експерт по безопасността Областна управа- Пловдив.

 

На собствениците на опасните язовири са издадени предписания да отстранят нередностите. Започнало е и контролирано изпускане на опасните язовири.

 

Репортер: Благой Бекриев

http://novanews.novatv.bg

Предишна статия

Заплата от 10 000 лева заради извънреден труд!

Следваща статия

Мы не умеем извлекать уроков из своего прошлого!/на руски език/

Други интересни