ВТОРИ ЮНИ – ДЕН ЗА ПОКЛОН

Автор: Няма коментари Сподели:

                     Image title

                                                                                                                      Ирина Кирилова

     В едно интервю пред мен професор Андрей  Пантев каза, че ако Васил Левски е бил заточен, а не обесен, никога нямаше да го тачим, обичаме и честваме така, както го правим днес.

    Същото се отнася и за великия син на България – Христо Ботев. Той тръгна с 200 въстаници, за да  се бие за Родината и да я види свободна след  500 години турско робство.  И загина. Но остана вечен с храбростта си, с поезията си, с публицистиката си, с готовността си за саможертва.

    Ако беше останал жив, щеше  да гние по турските зандани, или  щеше да участва в Руско –  турската война.  И ако беше жив след Освобождението, вероятно щеше да се изпокара със Захари Стоянов и със Стефан Стамболов, защото възгледите им нямаше да съвпаднат. Защото Ботев гледаше сто години напред – писа Иван Вазов.

    Съдбата отреди това чедо на България да загине и да се слее със стиховете си:

Но..стига ми тая награда

да каже нявга народът:

Умря сиромахът за правда,

за правда и за свобода.

     Колкото и векове да минат, Христо Ботев е жив. Той е една голяма звезда, в която са събрани сърцата на всички българи. Той озарява дните ни, прави ни горди и ни учи на всичко – как да живеем в името на народа, как да търсим смисъла на живота си в добрите дела, как да се отдадем на една цел – възхода на Родината.

    2 юни е неговият ден. Денят на Христо Ботев. Застанал  горе до загиналите за България, той ни гледа как стоим три минути прави, как го почитаме и обичаме, как живеем на българска свободна земя и как повтаряме неговите стихове:

Тоз, който падне в бой за свобода

Той не умира!

                                                                                                                           Тракийски Свят

Предишна статия

Уважаеми граждани на град Хисаря, приятели на град Хисаря и колеги!

Следваща статия

Жак Фреско./на руски език/

Други интересни