Дъжд и жега се редуват през юни!

Автор: Няма коментари Сподели:

Средните максимални температури за месеца са между 25 и 30 градуса, а средните минимални – между 12 и 17 градуса

Още утре на фона на слънчевото време около и след пладне от запад ще започне заоблачаване. През деня валежи не се очакват, но в нощта срещу четвъртък на места в Западна и Северна България ще превали и ще прегърми.

В четвъртък ще бъде с 3-4 градуса по-хладно. Главно в следобедните часове ще превалява и прегърмява. В петък, в събота и неделя дневните температури ще бъдат от 21 до 27 градуса. Преди обед слънцето ще се показва между облаците, но следобед на много места ще вали и ще гърми.

В периода 6-8 юни нестабилното време ще продължи. От север ще се спусне по-хладен въздух и дневните температури ще бъдат под обичайните, ще стигат от 19-20 до 25-26 градуса. Валежите с различен обхват и интензитет ще продължат, като по-значителни по количество ще бъдат над Северна България и планините.

В края на първото и в началото на второто десетдневие ще настъпи стабилизиране на атмосферата. Температурите ще се повишат и в равнините ще доближават и дори надхвърлят 30 градуса. Ще бъде и предимно слънчево, а краткотрайни валежи с гръмотевици ще падат в следобедните часове най-вече около планините. 

Към средата на второто десетдневие ще настъпи нов валежен период и понижение на температурите. Тогава на места ще се изсипят значителни валежни количества, ще има и градушки.

След 18-20 юни ще настъпи подобрение на времето. Слънчевите часове ще са повече, а валежите на по-малко места и по-кратки. Ще настъпи и затопляне с максимални температури в равнините над 30 градуса.

Средните месечни температури за юни ще бъдат около и над нормата, а количествата валеж за голяма част от страната ще бъдат над обичайните. Относително повече ще вали в Северна България и около планините.

Опасност от градушки и наводнения

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 45 и 130 л. на кв.м. Тогава и условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки и наводнения са най-подходящи от всички летни месеци.

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година те засягат над 2000 населени места, а на около 2,5 млн. дка обработваема земеделска площ има нанесени щети. Най-често това се случва по линията Видин – Свиленград. В източната половина от страната град пада сравнително рядко.

Гадаем за зимата

Според народната метеорология, синтезирала многовековния опит на селския стопанин, какъвто е юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако се е изтегнало, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

http://www.trud.bg

Петър Янков

Предишна статия

Тема 1 (Love.net)!

Следваща статия

Топография Тартарии!/на руски език/

Други интересни