Медиите пак си съчиниха морализаторска притча за моралната разруха и бездуховност на днешната младеж!

Автор: Няма коментари Сподели:

Месец май. Лето 2016-то. Клетият български народ практикува любимия си спорт за сезона – публичен линч на новия випуск абитуриенти. Той се изразява в споделяне на снимки на момичета с екстравагантни тоалети и подпийнали младежи пред скъпи коли и публикуване на статуси и коментари с много удивителни и главни букви, в които настроението варира от силно възмущение до тревога и безнадежност за бъдещето на България. 

Всяка година, за да покажат, че следят пулса на социалните мрежи и се “интересуват от истинските проблеми на хората”, медиите популяризират поне една история, която да потвърди всеобщото Facebook убеждение за пълна морална разруха на днешната младеж. А поуката от нея е, че демокрацията е провалила децата НИ и те се интересуват само от пари, лимузини и рокли, а в училище не са научили нищо друго освен да броят до 12.

В неволен герой на тазгодишната морализаторска притча се превърна 18-годишният Кристиян Неделчев от столичния квартал “Люлин”, а.к.а “абитуриентът без чадър” и “момчето със светлосиния костюм.” “История за момче, тръгнало с метро на бала, трогна хиляди”, обобщава “Нова тв”, докато “24 часа” подготвя да извадите кърпичките: “История за изоставен абитуриент разплака България”, а “Стандарт” обещава “една различна абитуриентска история от типичните фанфари и скандирания”.

Начало на всенародното тъгуване “как така с метро на бала” поставя “съседката” Весна Видова, която се натъжила, че момчето тръгнало пеша след гостуването при класната ръководителка на неговия клас от Втора английска гимназия. Като “добра самарянка, изпратена на помощ на Кристиян от съдбата” (по “Стандарт”), Весна Видева догонила младежа и го закарала с колата си до хотела, в който се провеждало тържеството. 

От разговора си с него по пътя тя остава с впечатлението, че никой от съучениците му не е искал да го закара, което е и повод тя да напише дълъг и сърцераздирателен статус, без да очаква, че по този начин ще “взриви фейсбук” (пак по “Стандарт”). 

“Та, хвана ме яд на днешната младеж, как само го отбягваха… И к’во, като е по-беден? Аз пък си му бях дама на бала и си го закарах до хотела”, пише “съседката” във Facebook. И, разбира се, събира над 50 хиляди споделяния, в които има тежки диагнози за “рожбите на ДЕМОНИ-крацията” и как “България я изгубихме завинаги”.

В следващите дни Кристиян Неделчев се опита безуспешно да развенчае мита за коравосърдечните си съученици, които са го изоставили да крачи сам под дъжда, като кротко обясни пред камерите на телевизиите, че е помолил само един свой ученик, с когото са имали предварителна уговорка, но неговата кола е била пълна с роднини.

 “Аз не виня никого”, “никой не бива да бъде оплют” и “не искам да има такъв отклик”, обясни той и пред “Нова”, и пред bTV. А след като никоя от телевизиите не успява да убеди съучениците на Кристиян да се появят на екран, за да се обясняват, offnews решава да поднесе “другата гледна точка”, като обяви “историята за манипулация”. “Кристиян не е молил никого да го закара до хотела”, разказват абитуриенти пред сайта.

Жадни за конфликт, медиите все пак настояваха и разпитваха за отношенията със съучениците му и питаха учители, родители дали се е чувствал встрани от веселбата. Така фокусът на историята се измести от бездушните, нехаещи абитуриенти към бедността, в която живеят момчето и семейството му. Сайтове и телевизии започнаха да ровят в личния живот на Кристиян Неделчев, за да търсят факти, които биха “разтърсили” публиката.Абитуриентът, който разплака България – с безработна майка и починал баща”, съобщава “24 часа”. 

Водещият на сутрешния блок на bTV Антон Хекимян настоява Кристиян да “опише мизерията”, в която минава всекидневието му и го пита колко струва костюмът му. “Нова” пък изкопчва от зам.-директорката на гимназията, че съучениците му са предложили да платят куверта за бала, но той е отказал, както и че е изтеглил кредит, за да плати кандидат-студентските си изпити. 

“Пак щях да изглеждам като бедния, който няма и пет лева да даде” и “Не искам да бъда смятан за изолирания и пренебрегнат човек “, опита се да защити достойнството си Кристиян в интервютата си пред телевизиите. Медиите опитаха да изкопчат от младежа и цитат за безсмислената суета на баловете или “изкривяването на смисъла на последния учебен ден” (по Хекимян), но той не изрече нищо подобно.

Медийната буря предизвика и съседката Весна да се разкае за публикуването на статуса си във Facebook. Тя първо изтри публикацията си, извини се на учителите и съучениците на Кристиян и призова медиите да я оставят на мира – “изтрийте поста и ме оставете скрита от света”.

Поуката от цялата история е, че децата са си наред. Възрастните и медиите явно не са, щом считат за стъписващо човек да отиде на бала си с градски транспорт. 

И има нещо дълбоко сбъркано в показното съчувствие на медиите и начина, по който те смятат, че трябва да разказват историите на социалното неравенство в България – без да си дават сметка какви отпечатъци оставят върху душата и бъдещето на един младеж, който просто искаше да се забавлява със съучениците си, преди да седне да учи за изпити.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Поправката “Фараон едно”, или “Махалото на Фуко”! Мартин Джинджев – интервю!

Следваща статия

Защо хората боледуват днес?/на руски език/

Други интересни