ВЪРВИ, НАРОДЕ, ВЪЗРОДЕНИ!

Автор: Няма коментари Сподели:

   Има нещо много красиво в празника на писмеността и културата. Защото точно на този ден земята е най-щедра със зеленина, с цветя и с песента на птиците. А красотата не е само в природата, а и в ония първолаци, които са така пременени и щастливи, че могат вече да отворят книжките и да влязат във вълшебния свят на приказките.

    Има нещо много гордо в празника на писмеността и културата. Защото буквите са създадени от двама светци, накичени с венци, от братята Кирил и Методий, които отвориха очите на целия славянски свят за светлината на познанието.

    ма нещо много пъстро в празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Защото в този ден се веят шарените народни носии, звънят чанове и блестят пафти – израз на съхранените традиции и обичаи във вековете на духовно извисения български народ.

    Затова в този ден всички сме особено развълнувани. Защото в нашата държава има с какво да се похвалим. В този неповторим празничен ден оценяваме работата на учителите от детските градини и училища, достойна за уважение. Прекланяме се пред работата на дейците на читалищата – гнездата, съхранили писмеността и българския дух. Почитаме онези, които работят за популяризиране на културно-историческото ни наследство.

    Искаме всичко това да го има и в бъдеще. Да са отворени вратите на детските градинки и на училищата, в тях да влизат все повече деца, да се носят песните на фолклорните групи по тържества, надпявания и фестивали, да разтърсват сцените българските хора и ръченици, да се разгръщат с любов книгите в библиотеките, да звучи българското слово в пиесите, поставени на театралните сцени.

    На 24 май поздрав заслужават учителите, които учат децата на българското А, Б, поетите и писателите, журналистите, художниците, библиотекарите и секретарите на читалища, актьорите, музикантите, певците и танцьорите, музейните работници. Всички те всеки ден дават по нещо от себе си, за да се развива културата в България, да се възвисява българският дух.

    Бъдете здрави! Нека в душите ви цари хармония и усет за начина, по който да просветлявате и разнасяте българската култура в страната и извън нея!

    Знайте, че България винаги ще разчита на вас, защото вие ще съхраните славата на държавата ни далече в бъднините!

                                                                                                               Ирина Кирилова

Предишна статия

“Адрес Недвижими имоти“

Следваща статия

Олигархията по български – доцент Иво Христов!/2013 година/

Други интересни