Руските чиновници с клетва за честност!

Автор: Няма коментари Сподели:

Държавните служители ще учат етичния кодекс наизуст и няма да имат право да коментират ръководство!

Служителите в руската администрация ще трябва в бъдеще да полагат клетва за честност, съобщи “Независимая газета”. Предвидената стъпка цели да бъде преборена корупцията по всички етажи на държавната работа. Предвижда се и вписване на по-строги норми в етичния кодекс на чиновниците, който в момента е с препоръчителен характер, посочва изданието.

Държавните служители ще се заклеват стриктно да спазват законите, да работят в полза на гражданите, а не за своя лична изгода. Служителите ще са длъжни да отговарят и за аморалното си поведение на работното място, като за целта ще бъде направен по-строг и морално-етичният кодекс. Правилата за поведение на работното място ще бъдат затегнати от всички страни с цел да бъдат предотвратявани различните нарушения. Засега моралният кодекс има препоръчителен характер. Министерството на труда в момента разработва единна концепция на етичния кодекс, екземпляр от който задължително ще получава всеки държавен служител при постъпването си на работа. Чиновникът ще бъде задължен да научи наизуст етичния кодекс.

Предлага се също така на държавните служители да им бъде забранено да приемат каквито и да било подаръци, независимо от това дали по характера си имат предпоставка за подкуп или не. Едно от абсолютно задължителните правила в Кодекса ще бъде това за лоялността, което гласи: “Служителят ще трябва да се въздържа от публични изказвания по адрес на дейността на държавните органи и техните ръководители”.

Министерството на труда е изготвило и “критерии на честността за чиновника”. Нечестен е този чиновник, например, който “се опитва да продаде на по-ниска цена скъпа стока, купена от държавен служител”. За в бъдеще преди постъпване на работа и заемане на съответната длъжност всички чиновници ще бъдат задължавани да полагат клетва за неприемане и непризнаване на корупцията и аморалното поведение. За нарушаване на клетвата ще се прилага дисциплинарно наказание, уволнение и дори може да се стигне до предаване на материалите на следствените органи. Освен това държавните служители ще се заклеват “свято да спазват Конституцията на Руската федерация, да защитават правата и свободата на гражданите на страната, честно да служат на народа, и да не допускат да се повлияват от личната изгода в приемането на служебни решения”. Текстовете на клетвата вече се подготвя от няколко заинтересовани ведомства. Разработката на тези текстове бе възложено лично от президента Владимир Путин през януари.

В допълнение служителите ще трябва “ценят своето и чуждо време”, да не пушат в близост до здание, в което работят органите на държавната власт, а също така “да се държат с чувство за собствено достойнство, доброжелателно и открито”. Според скорошно проучване на фонда “Обществено мнение” борбата с корупцията дава резултати. Тази година едва 17% са попаднали в ситуация, свързана с даване на рушвети, за разлика от миналата година – 35%. Нивото на битовата корупцията е намаляло драстично през последните пет години – с близо 29%.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

10 причини да НЕ емигрираш!

Следваща статия

Домино с Нощта на музеите!

Други интересни