Туризмът в Турция загива заради Ердоган!

Автор: Няма коментари Сподели:
Туризмът в Турция загива заради Ердоган

Източник: aa.com.tr

Турският президент Реджеп Ердоган може и да смята, че е изиграл Евросъюза, като го направи зависими заради бежанците, но скоро икономическата криза ще го постави на място, коментира вестник „Велт“.

Слабото място на Турция се открои, когато политическото триумфално шествие на Ердоган достигна своя връх: оказа се, че страната е уязвима в икономически план. Изключително важни доходи за Анкара носеше туризмът, но секторът постепенно спада и лишава страната от валутни постъпления, смята изданието.

“Нарастващата терористична заплаха, а също непредсказуемите политически авантюри на Ердоган водят до необратим спад на чуждестранните туристи в Турция“, пише авторът на статията.

През март броят на туристите е намалял почти с 13% в сравнение със същия период на миналата година. Най-големи загуби Турция претърпя, след като бойкот й обявиха две държави, които са най-важни за нейния туризъм – Русия и Германия. От тях в Турция идваха годишно по 9 млн летовници.

Турция е на прага на катастрофален летен сезон

Турция е на прага на катастрофален летен сезон

Има няколко причини за това

Бедственото положение на отрасъла се потвърждава и от статистиката на авиокомпанията Turkish Airlines, която тази седмица обяви най-големите тримесечни загуби от 1999 година.

От Турция бягат и инвеститорите. Внезапната оставка на премиера Давутоглу се отрази сериозно на пазарната конюнктура, турската валута отслабна с 5,5% спрямо долара и с 5% спрямо еврото.

При това Ердоган няма пространство за маневри, защото валутните резерви на Турция силно намаляха, а според МВФ дори са паднали под критичното равнище, подчертава изданието.

“В тази връзка Ердоган едва ли ще може дълго да продължава своето политическо шоу и да прави на посмешище други държави и инвеститори”, обобщава авторът.

https://money.bg/economics

Предишна статия

Стив Джобс./на руски език/ 1

Следваща статия

Деньги и власть – Стефан Молинье!/на руски език/

Други интересни