Великденският остров!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Как гигантските каменни статуи са били пренесени там?

Великденският остров (Рапа нуи) се намира в Тихия океан и е част от Полинезия. Той е под владението на Чили и е едно от най-уединените места на Земята. 

Първият европеец, който посещава острова, е холандският адмирал Якоб Рогевен на Великден, 5 април 1722 г. Това е причината островът да бъде наречен Великденски, съобщават колегите от „actualno.bg”.

Атмосферата тук е уникална. Сред природата на острова се открояват единствените му обитатели – гигантски каменни статуи с формата на човешки тяло и носещи името Моаи. 

Image title


Те са изработени от коренните жители Рапа нуи. Материалът използван за създаването им е камък и са подредени върху огромни каменни платформи. 

Броят на статуите е 887. Интересен факт е, че на повечето от тях главите са в пъти по-големи от телата. Средната височина е 4м., а теглото им достига 12.5 т. 

Някои от статуите са изработени от компресирана вулканична пепел. Готовите монументи са били премествани и “инсталирани” върху платформи предимно по крайбрежието. Някой от тях получават и червени каменни цилиндри (пукао) върху главите.

Никой обаче не може да даде смислено обяснение как са били пренесени. Вече над 60 години учените изготвят сценарии за тяхното преместване. Един от начините е върху дървени трупи, подобно на сал, но тази теория се проваля от факта, че на острова няма дървета.

Друга теория е тествана през 2011г. Според нея Моаи са се “придвижили” до монументите. Тази идея се подкрепя и от преданията на местните. Според тях статуите сами са “ходили” до тяхното местоположение. Тези предания сега се доказват с практически опит. 

Идеята е, че монумента се “захваща” с три въжета за главата – по едно от двете страни и едно в тила. По този начин като се опъне въжето на тила статуята застава на задния си ръб и последователно се повдига от двете страни. Тестът на тази теория включва реплика, която тежи четири тона, а също и осемнадесет души. Резултатът е придвижване на разстояние от 100 м. за един час. Не всички приемат теста за успех.

Image title


Освен това хората биха се замислили какво ще коства това начинание като човешка сила, време, хранителни запаси и краен резултат.

В последно време обаче надделява теорията за самостоятелно придвижване на тези монументи. Това означава, че или древните Рапа нуи са били инженерни гении и са разполагали с технология за самостоятелно ходене на Моаи, или древните астронавти са им помогнали в това начинание. 

http://www.no-comment.bgImage title                                                                                  ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Самозабравянето на една върхушка!

Следваща статия

6-ти Май, ден на освобождение ОТ държавата!

Други интересни