Бури чакат БГ туристите в Сърбия и Гърция за Великден!

Автор: Няма коментари Сподели:

Гръмотевични бури и силен вятър очакват българските туристи, които ще празнуват Великден в Сърбия, Македония и северните части на Гърция. Това съобщи за „Труд” синоптикът Петър Янев от TV-MET.

Средиземноморският циклон, който ще докара лошото време, ще обхване Балканите на 1 и 2 май. Прибиращите се от съседните страни да внимават на 2 май, защото пътищата ще са мокри и хлъзгави, предупреди Янев. 

Гърция е най-предпочитаната дестинация сред българите за Великден, следвана от Сърбия, Румъния и Македония, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Именно в тези райони ще паднат и най-много валежи от 15-20 л на кв. м.

440 000 българи ще пътуват през май, като 250 000 – с цел туризъм, допълни той.

В курортите на юг от Солун времето ще бъде топло, с много слънце и 22-25 градуса, почти без валежи. На север обаче дъждовете ще са често явление и температурите ще са по-ниски. В Белград след проливния дъжд на 29 април, ще продължи да вали, макар и по-слабо. Температурите няма да минат 16 градуса.

Топло време очаква избралите турското крайбрежие за празничните дни. Там времето ще бъде стабилно, а температурите ще стигат 26-27 градуса, уточни синоптикът.

Българите, решили да изкарат Великден в Западна Европа, също трябва да приготвят чадър и връхни дрехи. Най-динамично ще бъде времето в Лондон, която е най-предпочитаната дестинация от сънародниците ни за този Великден. 

Според данни на онлайн агенция eSky за закупените самолетни билети до момента британската столица заема 31% от предпочитанията на пътуващите със самолет в почивните дни около празника.

От 11 до 14 градуса и чести превалявания очакват туристите там, допълни Янев. Доста по-стабилно ще е времето в Рим. Там ще има повече слънчеви часове в периода 29 април – 2 май, а и температурите ще са от 15 до 17 градуса.

 Берлин остава слънчев остров, като почиващите ще се радват на температури до 18 градуса. Във Виена също ще вали през празничните дни, а температурите ще са 13-15 градуса.

И българите, които ще празнуват в страната, трябва да се приготвят за студено време. Проливни валежи ще има в първия от почивните дни – Разпети Петък, на 30-ти те ще отслабнат, но на 1 и 2 май отново ще вали. 

Температурите обаче няма да са толкова ниски, колкото бяха през последната седмица, и ще бъдат между 19-23 градуса.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Криворазбрана прозрачност улеснява кражбата на фирми!

Следваща статия

Сколько ты стоишь?/на руски език/

Други интересни