ЕВН и “Енерго-­про” поискаха по­-голямо увеличение на нощния спрямо дневния ток!

Автор: Няма коментари Сподели:

Ако се съди от предложенията на електроснабдителните дружества за цените на тока, които трябва да бъдат променени от 1 юли, нощната енергия за битовите потребители в цяла България трябва да поскъпне.

“Енерго-­про”, която обслужва потребителите в Североизточна България е поискала от регулатора увeличение от 10.27% на този компонент, показва заявлeнието на компанията, публикувано на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

ЕВН, която снабдява с електроенергия потребителите в Южна България, също е поискала увеличение на нощната тарифа с 3.71%. Както “Капитал Daily” вече писа, предложението на ЧЕЗ е за поскъпване на енергията през нощните часове с 21.6%.

Исканото увеличение от трите дружества не е без основания. В своето заявление “Енерго-про” посочва, че по този начин иска да елиминира кръстосаното субсидиране между отделните групи клиенти и да достигне нулев марж от продажбата на енергия на битовите клиенти. От действащата в момента цена трите дружества реализират загуба, която компенсират от по­-високата цена на малките стопански потребители на регулирания пазар

(квартални магазинчета, офиси др.). С либерализацията на пазара обаче за тези бизнес клиенти се оказа по-­изгодно да сключат договори по свободно договорени цени. Това пък наруши баланса на снабдителните дружества, тъй като клиентите, които покриваха загубите от бита, започнаха значително да намаляват. 

В тази връзка от ЕВН коментираха наскоро, че очакват загуба от 6 млн. лв. до средата на годината. Дружеството дори е подало заявление за промяна на цената само на битовите потребители, тъй като очакванията му са стопанските да излязат изцяло на пазара до средата на годината. 

От компанията все пак правят уговорката, че в зависимост от развитието на тази тенденция имат готовност да предложат регулираната цена и за бизнес клиентите, които останат на регулирания пазар.

Значителното увеличение на нощната енергия, което дружествата искат, може да има и друг положителен ефект за либерализацията на пазара. В момента една от причините битовите потребители да гледат скептично на възможността да сменят доставчика си е, че поне засега това не е особено изгодно за тях. Това се дължи на факта, че цената на енергията, която

либерализираният пазар може да предложи към момента, не може да бъде конкурентна на тази на регулирания.

                                              По­-малко за стопанските потребители

Заявлението за промяна на цените на стопанските потребители на “Енерго­-про” предвижда по-сериозно увеличение на цените само за нощната енергия при три скали на потребление, което означава, че освен дневна и нощна енергия има и трета цена на енергия в пиковите часове на потребление. 

При останалите скали обаче компанията предлага или намаление, или запазване на цената. Подобен подход може да накара бизнес клиентите да се замислят дали да не продължат да се снабдяват е енергия от регулирания пазар.

И в двете заявление на ЕВН и “Енерго-про” се посочва, че тези цени са изчислени при действащата в момента цена на НЕК от 115 лв. за мегаватчас и че в случай, че тя също бъде изменена, техните предложения ще се променят пропорционално.

                                                 Какво искат мрежовите дружества

От заявлението на “ЕВН България електроразпределение”, което е собственик на електроразпределителната мрежа, се вижда, че дружеството предлага увеличение само на цената за разпределение на ниско напрежение, което реално ще засегне само малките потребители.

Не така стоят нещата при “Енерго-­про”, която иска сериозно увеличение на всички мрежови цени. От компанията обосновават това предложение с исканото увеличение на технологичните разходи, което да позволи на дружеството да направи необходимите инвестиции в подобряването на мрежата. Компанията иска признаване и на допълнителни оперативни разходи и разходи за амортизация.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria

Предишна статия

Доларът поевтинява спрямо водещите валути!

Следваща статия

Чуждите инвестиции намаляват с 83%!

Други интересни