Откриха живи потомци на Леонардо да Винчи!

Автор: Няма коментари Сподели:

На днешната дата през 1452 година е роден великият Леонардо да Винчи. Италиански учени обявиха, че са открили негови потомци, като сред тях е и режисьорът Франко Дзефирели, предаде БНТ. 

Историците Алесандро Вецози и Аньезе Сабато представиха на пресконференция във Флоренция резултатите от многогодишното си изследване, с което са възстановили родословното дърво на бащата на Леонардо, нотариуса Пиеро. Те са открили около 35 наследници на семейството на художника, изучавайки архивите.

ДНК изследвания не са правени, защото тленните останки на художника са изчезнали. Леонардо да Винчи няма деца. Потомците му са по линия на братята и сестрите му. Вецози и Сабато са установили родство между семействата Леонардо и Корси, което също е от град Винчи.

То започва през 1794 г. след женитбата на Микеланджело Томазо Корси и Тереза Алесандра Джовани ди Сер Антонио Джузепе да Винчи. Тя е потомка на рода на бащата на художника. Истинското име на Франко Дзефирели е Джанфранко Корси. Той е син на родения във Винчи Оторино Корси. Родът Корси е бил сред най-знатните във Винчи през 19-и век.

Режисьорът, който е роден във Флоренция, е казвал, че семейството му е от Винчи и е свързано с името на възрожденския гений, шегувайки се, че оттам са артистичните му гени. Вецози и Сабато доказаха това документално. 

Обявяването на потомците на Леонардо развълнува жителите в тосканския град Винчи, където той е роден, защото мнозина научиха, че имат кръвна връзка с него.

Вецози и Сабато са започнали изследването си през 1973 г. Те са търсели къде са погребани и предшествениците на бащата на Леонардо . 

“В крайна сметка успяхме да възстановим невероятна история от 14-и век до наши дни. Разкрихме къде са гробовете и цялата география на разпространението на рода до 15-ото поколение” – каза Вецози.

 Дългосрочната цел на изследователите е да възстановят ДНК на Леонардо с помощта на биолози и антрополози.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Колко хора може да издържи Земята?/ВВС/

Следваща статия

Панама!

Други интересни