Скандалът с гражданските арести!

Автор: Няма коментари Сподели:

Скандалът с т. нар. граждански арести по границата остава сред основните теми на всекидневниците.

„Борисов вече е пръв борец срещу гражданските арести Премиерът Борисов съвсем втвърди позицията си в сряда и заяви, че няма да толерира никакви паравоенни формирования, които вършат беззакония по границата. В неделя той беше на точно обратното мнение – благодареше на групата на Петър Низамов-Перата от Бургас, задържала чужденци, влезли от Турция, и твърдеше, че “всяка помощ е добре дошла”. В понеделник Борисов побърза да се отметне, след като прокуратурата обяви, че задържането на чужденци от граждани е незаконно, а главният прокурор Сотир Цацаров се закани, че законът ще се прилага с цялата му строгост. Заседанието на правителството в сряда дава възможност на премиера да демонстрира изцяло новия си катарзис, става ясно от стенограмата, в която избирателно са публикувани само негови монолози, главно по темата с бежанците. “Не съм призовал никой да ходи да бие, да връзва или да тормози който и да било. Всеки, който минава през зелената граница, е нарушител и казах, че благодаря на всеки, който подаде сигнал, за да бъдат задържани. Никъде, повтарям, по никакъв начин не съм толерирал, няма да толерирам паравоенни формирования или групи, които проявяват нехуманно отношение и нарушават закона”, заявява Борисов. В неделя думите му бяха: “Аз се свързах с тези момчета, говорихме, всяка помощ, която е за граничната полиция, и за държавата е добре дошла. Не трябва да се превишават само правата и законът, защото това е една опасност.” Вчера се оправда, че се прави “опит да се насити общественото пространство с доста целенасочени внушения относно така наречените граждански арести”. Според него целта е в Европа да се чуе, че българите бият бежанците и не се справят с охраната на границата. Той обяснява разпалено и че границата ни е твърде голяма и няма как на всеки метър да има гранична полиция и армия. Очевидно е, че само за 3 дни “момчетата, чиято помощ е добре дошла”, вече са “паравоенни формирования, които нарушават закона”. Същия обрат изживя и шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов, който миналата седмица награди 11 мъже, които “патрулирали” доброволно между селата Граничар и Близнак, за това, че “реагирали много адекватно”, а след това обяви гражданските арести за незаконни. Скандалът с толерирането на “доброволци” по границата стана още по-голям, след като вчера апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров обяви, че Низамов и групата му са искали да оберат чужденците, които са хванали…” – в. „Сега”.

 „Отрядите, които залавят мигранти по границата, са част от трафикантска мрежа и получават по 500 евро за регистрация на бежанец. Това каза Георги Манев, концесионер на ловното поле „Осман баир” в община Средец, което е почти до самата граница, предаде БТВ. „Ако ви извикам с една камера и определено знам джипиес точките, откъдето ще минат, легализирам това тяхно действие и всъщност за 20 човека си получавам 10 000 евро. Те викат камери и Гранична полиция, за да може последващите действия на Гранична полиция да бъдат ограничени. В момента Гранична полиция си върши перфектно работата. Дори самите мигранти казват, че в България не искат да влизат. Това е резултат от добрата дейност на Гранична полиция”, допълни Манев. Гражданският лов на мигранти по границата не е никакъв патриотизъм. Това са мутренски бригади на кварталните мутри на Бургас и на Ямбол, които даже са ниско ниво, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт и председател на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов. Той допълни, че бежанците са наплашени и тяхната психология на терористи. Според него те са нещастни авантюристи, които си търсят лекото на живота. По думите му нашите доброволци ги посрещат, пребиват и ги ограбват – събират им джиесемите, парите, джипиесите, последни модели. В целия Арабски свят вече се е разчуло, че България не е гостоприемна за тези авантюристи, те са престъпници, преминавайки границата, каза Валери Симеонов…” – в. „Труд”.

„Ден след зрелищния арест на Петър Низамов – Перата, прокуратурата му повдигна обвинение. В сряда той беше официално привлечен като обвиняем за това, че на 10-ти април тази година противозаконно е лишил от свобода трима чужди граждани от Афганистан. Ловецът на бежанци ще отговаря за три отделни престъпления по чл. 142а ал.І от НК, тъй като за всеки “заловен” мигрант се води отделно досъдебно производство. Районната прокуратура в Малко Търново удължи ареста на Перата на 72 часа, като след изтичането на срока от държавното обвинение ще поискат съда да постанови постоянна мярка “задържане под стража”. Низамов е отказал да съдейства на разследващите органи и не пожелал да дава обяснения. Той категорично е отказал да участва и в разпознаването. Това е принудило разследващите да протоколират отказа и да извършат разпознаване по снимки. Единият от афганистанските граждани е разпознал Перата. Той е заявил, че е убеден, че мъжът от снимката е един от хората, които са ги нападнали… Според прокурор Петров, Низамов и съучастниците му са използвали сила спрямо тримата мъже. Чужденците са били съборени на земята, ритани, завързани и пребъркани за пари и ценности. Афганистанците разкали пред разследващите, че групата от задържащи наброявала около десетина души, като мъжете са били въоръжени с ножове и пистолет… “Подобен вид граждански арести са напълно недопустими. Това не е лов на дивеч, това са хора”, заяви прокурор Петров. Шефът на бургаската полиция комисар Калоянов съобщи, че са извършени претърсвания, като в колата и жилищата на Низамов са открити ножове, мачете и тревиста маса, реагирала на тест като марихуана. В дома му са били открити и кашони със “свински опашки”, купени вероятно специално за планирани нови “арести”. Петър Низамов-Перата и другарите му са заплашили афганистанците с ножове и пистолет. Те са претърсили старателно дрехите и багажа им. Търсили пари, злато и други ценности, но не открили нищо…” – в. „Стандарт”.

„Главна дирекция “Гранична полиция” се обръща към всички, които искат да съдействат в рамките на закона: При евентуално забелязване на отделни лица или компактни групи, за които имате подозрение, че отговарят на профила на незаконно преминали или опитващи се да преминат държавната граница на Република България: Незабавно уведомете местните гранични или полицейски органи чрез посочените по-долу телефони за връзка: 073 885 890 – ОД на ГПУ Благоевград 074 522 515 – ОД на ГПУ Златарево 074 521 011 – ГКПП Златарево 078 557 140; 078 551 040; 078 520 044 – ОДЦ на РДГП Кюстендил ИЛИ ЕДИНЕН ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР 112 Посочете: мястото, на което лицата са забелязани, евентуалният им брой и състав на групата; времето на забелязване, посока на придвижване, евентуално наличие в района на транспортни средства или присъствие на лица-български граждани, чието присъствие в района е необичайно; Проследете от дистанция движението на групата и периодично подавайте информация на органите на МВР (Само при възможост за проследяване от дистанция) Посочете всяка друга информация, която прецените за важна по отношение на конкретния случай. Обръщаме внимание, че: предприемането на действия по физическото задържане на лица, прилагане на насилствени действия спрямо тях или други действия в противовес с правата на човека и закона, могат да бъдат третирани като извършване на административно нарушение или престъпление, във връзка с което извършителите на подобни деяния подлежат на наказателно преследване в съответствие с действащото българско законодателство. Същевременно очакваме всички граждани, пребиваващи в граничната зона, да приемат с разбиране извършваните спрямо тях проверки от полицейските органи за установяване причините за пребиваването им в района…” – в. „24 часа”.

https://money.bg

Предишна статия

Музика за почивка!

Следваща статия

Най-големият енергоизточник на САЩ вече не са въглищата!

Други интересни