Платени пътища за 200 000 000 лева до 2018 година.

Автор: Няма коментари Сподели:

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обяви търга за изграждане на тол система по пътищата, която ще струва 200 млн. лева без ДДС и трябва да замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.

Механизмът предвижда тол такси за камионите над 3.5 тона да се засичат чрез бордово устройство ище се начисляват на база реално изминати километри. За леките автомобили остават винетки, но сегашните лепящи се стикери ще бъдат заменени с електронни. Това би трябвало да намали разходите за отпечатване, съхранение и разпространение на стикерите, както и да свие възможността за злоупотреби, например от фалшиви или откраднати лепенки.

След въвеждане на новата система платените пътища в страната ще бъдат малко над 16 хиляди километра. Това значи, че над 80% от цялата пътна мрежа, която е приблизително 20 хиляди километра, ще подлежат на таксуване. От всички пътища 737 км са автомагистрали, 2582 км са пътища първи клас, 4067 км втори и 8931 км трети, уточняват от АПИ.

Моделът за смесената тол система беше предложен от Световната банка и предвиждаше тя да се изгради на принципа на публично-частното партньорство – от инвеститор, който да получава процент от приходите, докато си избие инвестицията. Според изчисленията на банката системата трябваше да струва над 400 млн. лева. Държавата обаче реши да инвестира сама, тъй като ще й излезе по-евтино. Експертите на Световната банка бяха разгледали няколко сценария със ставки на тол-таксата на километър – 0.12, 0.20 и 0.26 лв. Решението кой от тях (или някой друг) ще бъде възприет зависи от правителството и то трябва да бъде взето преди началото на 2018 г. Годишните приходи биха варирали между 661 млн. и 1.483 млрд. лева от 2018 г. нататък.

Поръчката

Избраният изпълнител трябва да достави софтуер и апаратура за новата система: камери, радари, датчици за контрол, устройства за установяване категорията на автомобила, пунктове за плащане, устройства за проверка на таксите, бордови устройства за камионите. Системата трябва да предлага различни опции за плащане: онлайн, чрез приложение, на гише, през ПОС терминал и др. Тя трябва да е съвместима с чуждестранни устройства. За следене на автомобилите ще се използват съществуващите съоръжения за контрол на трафика, ще се изградят и нови. Достъп до базата данни ще имат АПИ, МВР, Агенция “Митници”, НАП и др.

На всички гранични пунктове ще се изградят мобилни офиси за проверка и плащане на такси и глоби. Освен стационарни постове за проверка ще има и мобилни, затова изпълнителят трябва да достави не по-малко от 50 превозни средства (мобилни контролни единици), които да са подготвени, оборудвани, в режим на готовност за проверка на таксите. Те ще се ползват от АПИ. Други 50 служебни автомобила ще се ползват от МВР като мобилни глобяващи единици. Те ще имат право да отклоняват и да глобяват на място нарушители за неплатена тол-такса или е-винетка.

Целият проект ще трябва да бъде изпълнен за 19 месеца, а монтажът, въвеждането в експлоатация, тестовете, обучението и др. ще обхванат поне 12 от тях. Изискванията на АПИ към кандидатите са високи – те трябва да разполагат с финансов ресурс от поне 100 млн. Те трябва да имат опит със следните дейности: доставката, внедряване и въвеждане в експлоатация на информационна транспортна система за управление на пътния трафик, съдържаща център за управление, комуникационна среда, специализирани крайни устройства, с възможност за класифициране на превозни средства; на система за електронно събиране на такси от ползвателите на пътища; на уеб базирана информационна система в областта на транспорта с възможност за предоставяне на данни в реално време. Търгът е на европейско ниво. Оферти се приемат до 30 май.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Криминално – политическа приказка “Хунта”!/част 3/

Следваща статия

Toyota и Microsoft в съвместен проект!

Други интересни