СТРОЯТ ПЪРВИ КИТАЙСКИ ГРАД В БЪЛГАРИЯ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Инвеститори от китайския град Шенджен желаят да изградят нов икономически град до Пловдив, информира 24 часа.

Това стана ясно на среща при зам.-кмета на Пловдив Розалин Петков с Чангцинг Джанг, президент на департамент „Китай“ в Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

Присъстваха и Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона и Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Проектът е пилотен както за България, така и за Европа.

Изграждането му е основано на новата концепция на китайското правителство „Един път, един пояс” (One road, one belt) за обхващане на света чрез икономически отношения по пътя на коприната.

Китайците избрали България и пловдивския регион след предварителни проучвания. Идеята е чрез предоставяне на услуги да се осъществи мост между китайския и европейския бизнес.

„Вече имаме опит в подобни отношения, тъй като в Тракия икономическа зона съществуват 100 фирми от 28 държави”, заяви Розалин Петков.

Според китайските инвеститори в платформата „Един път, един пояс” могат да участват фирми от Русия, Китай, Северна Африка, Близкия Изток и, разбира се Европа.

По този начин ще се осигури директен достъп на български фирми до пазарите на тези страни и обратно.

Така регион Пловдив ще се превърне в дистрибуционен център за физическото придвижване на стоки към Европа и Близкия Изток.

Очаква се до 3 години проектът да бъде реализиран.

Предишна статия

Основателят на OneCoin Ружа Игнатова пред “Капитал”.

Следваща статия

Започнаха да раздават по 40 лв. на пенсионерите!

Други интересни