Зад завесата – финансовата мъдрост на Путин!

Автор: Няма коментари Сподели:

“Руският президент Владимир Путин е преживял разпадането на Съветския съюз, факт често отбелязван от анализаторите, когато се опитват да предлагат поглед върху неговата визия за света. Но г-н Путин е преживял също и фалита и финансовия колапс на Русия през 1998 г, като и двете събития са запечатали определени уроци в неговата психика”, пише колумнистът на The Washington Times Л. Тод Ууд в анализ на икономическите ходове на руския президент.

“Едновремешният агент на КГБ често е цитиран да казва, че разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век. Но не само загубата на геополитическа власт е шокирала г-н Путин, а и финансовата слабост, която спомага за рухването на съветския гигант. Можете да видите уроците, които г-н Путин е научил, по това как се справя с финансовите реалности, пред които се изправя страната му днес”, сочи анализаторът на Washington Times.

Той подчертава, че Москва е погасила по-голямата част от държавния си дълг и го поддържа на ниско равнище – не повече от 20% от БВП, за разлика от дълговете на повечето западни държави. Равнището на валутните резерви на Русия нараства, което й позволява да се справя с финансовите трудности през последните години. Даже по време на сегашната криза Москва се старае да не понижава равнището на резервите, пише още в анализа на американското издание.

“Не ме разбирайте погрешно – не казвам, че г-н Путин е направил най-доброто за руската икономика. Провалът на Кремъл да диверсифицира суровинната зависимост може да доведе до трети руски финансов колапс и евентуална смяна на властта”, смята Ууд.

“Но г-н Путин разбира, че неговият народ ще страда тихо на фона на съкращаване на социалните услуги. В Русия страданието е форма на изкуство. Това, което той не може да си позволи, е да бъде виждан като слаб в очите на избирателите или отново да падне жертва на световните валутни спекуланти. Този провал няма да му бъде простен от населението, нетърпеливо да види величието на Русия възстановено отново”, пише още в анализа.

“Днес г-н Путин отново показва финансовата си мъдрост, като преговаря за повишаване на цената на суровия петрол на световните пазари, поддържайки високо ниво на производство. Русия не може да си позволи да намали добива си на нефт и природен газ и да рискува да загуби чуждестранни клиенти.”

Авторът подчертава, че напук на прогнозите за неизбежен срив на Русия цената на суровия петрол се стабилизира около 35 долара, а не на 15 долара, както мнозина анализатори смятаха.

“Очаквайте още “слухове” за съкращаване на производството и “споразумения” на ОПЕК за запазване на стабилността на пазара, докато предлагането на суров петрол на пазара не намалее и цените се повишат допълнително”, прогнозира Ууд.

„Путин много умело разигра слабите си финансови карти”, заключава колумнистът на Washington Times.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Голяма задушница преди Великден.

Следваща статия

Skyway – резултати за 2015 година./на руски/

Други интересни