Ще донесе ли лято 2016 повече руски туристи?

Автор: Няма коментари Сподели:

Много неща се изговориха миналата година за отлива на руски туристи. Сега, когато сме в очакване на новия летен сезон, темата отново е актуална. Ще дойдат ли този път руснаците?

„България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат потока от руски туристи през 2016 година“. Тези думи на Олег Сафонов, шеф на руската агенция за туризъм Ростуризъм, изречени по време на специално обсъждане в руската Дума, със сигурност са прозвучали като музика не само за българската делегация в Москва, водена от министърката по туризма Николина Ангелкова. 

Те определено са зарадвали и кабинета на „Дондуков“, както и всички онези, които се прехранват от туризъм по българското Черноморие.

Особено след като само няколко дни преди форума в руската столица, премиерът Бойко Борисов беше водил интересен разговор със Сафонов в София, по време на който му подарил кафеварка за турско кафе. 

Естествено, не е ясно дали Борисов съзнателно е вложил символика в своя армаган, но е факт, че поради силно влошените отношения между Турция и Русия през това лято руските туристи по-скоро няма да пият кафе в турските курорти.

Но в замяна на това ще могат не само да се наслаждават на топлите български плажове, но и да се отдават на „военноисторически, военнопатриотичен и дори поклоннически туризъм сред манастирите, църквите и чудотворните икони“, както е предложил руският туристически бос.

Една неинтересна страна

Само три месеца преди благата туристическа вест, мнението на шефа на Ростуризъм беше съвършено различно. В интервю за “Российская газета“ от началото на декември г-н Олег Сафонов разпалено убеждава сънародниците си, че нуждата от плаж и море в много случаи била всъщност „натрапен стереотип“, който руснаците възприемали като собствено мнение.

„Нашите предци, дори и осигурени материално, не са пътували масово по чуждестранните морета“, заяви в интервюто Сафонов и разказа как неговите предци били обикновени селяни, които въпреки това „са възпитавали нормални деца и са били по-здрави, отколкото сме ние сега“.

Което накара интервюиращата го журналистка да контрира с думите: „Да, някои наши предци, дори и осигурени материално, масово е трябвало да „пътуват“ до Колима в Сибир, а от моретата са успели да видят само Северно. Поради което все пак е доста неловко да се говори за натрапени стереотипи”.

Още преди това интервю, проправителственият „Комсомолская правда“ беше прогнозирал лоши времена за българския туризъм. През септември миналата година читателите на изданието разбраха, че България се превръщала „в неинтересна страна“.

И че тя все повече отпадала от списъка с предпочитаните от руснаците туристически дестинации. „Причините за това развитие не са дълбоко анализирани, но очевидно се крият в ниското качество и скъпотията на туристическия продукт, предлаган от България“, написаха авторите на публикацията.

10 милиона евро за пропаганда в България

В разгара на слабия откъм руски туристи летен сезон през 2015 година, френският журналист Жан-Баптист Нод публикува в „Нувел Обсерватьор“ любопитен анализ, в който посочи, че Москва „едва скрива своята игра в София”, както и че „днес Кремъл се стреми да поддържа близки контакти с най-предания си съюзник от епохата на СССР благодарение на тесните си връзки с бившите комунисти“.

Като припомня почти пълната зависимост на България от руските енергийни ресурси, както и широкото участие на Русия в „туризма и недвижимите имоти“, френският журналист цитира думи на бившия полковник от КГБ Олег Гордиевски, според когото „щатът на руските тайни служби в България наброява най-малко 120 офицери, а Москва харчи ежегодно за пропаганда в България над 10 милиона евро”.

Факти, а не пропаганда

Още през април миналата година българският външен министър Даниел Митов се обяви остро срещу опитите на част от опозицията да спекулира с туристическия бранш, използвайки затрудненията, които той среща, за собствени политически цели. 

В авторска статия за „Капитал“ Митов посочи, че „евентуалното намаляване на руските туристи през летния сезон е последният лозунг, който антиевропейските среди в българската опозиция се опитват да “яхнат”, за да обслужат омразата си към Европа.

Тези субекти не се интересуват нито от българския туризъм, нито от руските туристи. Те искат да видят България извън НАТО и ЕС“, посочи външният министър и призова:

„Когато говорим за туризъм и пари, трябва да боравим с факти, а не с пропаганда”. Митов цитира данни на руската статистическа служба Росстат, които сочат, че България далеч не е любима дестинация на руските туристи и че „на всеки руски гражданин, посетил български курорт, се падат средно по около 6-7 негови сънародници, почиващи в Турция, и 1,5-2 в Гърция“.

Да, сега Турция отпада като любима дестинация на руснаците, но дали това означава, че тази година те ще се насочат масово към България? И ако да – дали ще е заради някакви сантиментални чувства към „братска България”, както си мислят мнозина български русофили, или по-скоро заради силно свитите им от санкциите и от икономическата криза спестявания?

https://money.bg/economics

Предишна статия

Трети март – 1878 година!

Следваща статия

Опълченците на Шипка!

Други интересни