Падението на Турция!

Автор: Няма коментари Сподели:

Заради неоимперските си амбиции и стратегическите си грешки турските власти хвърлят страната във все по-голям хаос. Анкара гледа на много от съседите си в региона като на врагове, а западните й съюзници се разграничават от нея, пише коментаторът на «Hurriyet Daily» Бурак Бекдил.

Турция продължава да пропада в пропастта, макар че само преди няколко години в западната преса се появиха заглавия от сорта на «Турция се развива», а държавните дейци и експерти на САЩ и Европейския съюз характеризираха турските власти като «модерни, демократични, ориентирани към реформи и проевропейски мюсюлмани», смята коментаторът.

Преди време на Запад смятаха, че Турция може да се превърне в образец за по-недемократично настроените мюсюлмани от страните в Близкия Изток. Но вече е ясно, че нещата стоят съвсем другояче. В момента турците трябва да плащат високата цена за ревизионистичните амбиции и погрешното стратегическо мислене на своите лидери, пише Бурак Бекдил в статията си за аналитичния център «Gatestone Institute» в САЩ.

Във вътрешната политика на Турция цари хаос. Само за седем месеца 170 души станаха жертва на терористични актове в различни градове на страната,без да се броят стотиците, убити по време на сблъсъците между турските силови структури и кюрдите.

«Извън границите на страната си Турция също плува в море от хаос. Държавата води все по-опасна непряка война срещу шиитите и правителствата в Дамаск, Багдад и Техеран, а също така с Русия, която ги подкрепя. Освен това за Турция с нейните неоимперски амбиции вражески държави са и Ливан, Либия, Израел и Египет», се казва в статията.

На сирийската сцена играчите, включително и Турция, «се опитват да докопат голямо парче от малката баница». Религиозните амбиции на Анкара не са тайна за никого, както и амбициите на Иран, пише Бурак Бедкил.

Според коментатора тревога предизвиква и фактът, че Русия, с която Анкара развали отношенията си, може да «обкръжи» Турция откъм Сирия, Крим и Армения. На фона на разполагането на въоръжените сили в Сирия от страна на Русия (след като Анкара свали руския бомбардировач Су-24) Турция «изглежда безпомощна». 

А нейните съюзници от НАТО демонстрираха изключителна хладина по въпроса дали ще й помогнат в случай на конфликт на Русия, отбелязва авторът.

За да се възцари мир в Близкия Изток, трябва да се решат няколко въпроса. Включително и дали турските ислямисти някога ще осъзнаят, че неоимперските им амбиции не непропорционални на силата и влиянието им в региона. 

Както и това дали сунитите някога ще могат да спрат сами радикализацията без намесата на немюсюлмански държави. Според автора на статията отговорите на тези въпроси са отрицателни.

Превод: БЛИЦ 

http://www.blitz.bg/news

Предишна статия

EVN България иска по-високи цени на тока!

Следваща статия

Повече валежи през март!

Други интересни