Бедният българин – три пъти по-зле от бедния румънец!

Автор: Няма коментари Сподели:

През последните 4 години средната реална работна заплата, изчистена от инфлация и дефлация, е нараснала с над 27%”. Така председателят на КНСБ Пламен Димитров коментира пред Нова телевизия новината, че според Евростат в България минималната заплата е 215 евро месечно, а за сравнение в Люксембург е 1923 евро.

По думите му ние сме сравними с Румъния, но въпреки това румънците са малко по-богати. 3,5 пъти по-малко неща може да си купи бедната класа в България спрямо бедната класа в Румъния, каза председателят на КНСБ.
Разликата с Гърция пък била два пъти в тяхна полза, въпреки че там минималната заплата е около 500 евро. А германецът живеел 2,7 пъти по-добре от българина, според Димитров.

Според него, има големи разлики в заплащането на труда у нас в различните сектори, която достига до 4-5 пъти. Най-високо платените взимат около 2500 лева, най-ниските доходи са 450 лева.

“Една трета от работещите в България са работещи бедни според данните на Евростат и получават под медианния доход. Това, че минималната работна заплата се увеличава, не значи, че българите стават по-богати”, изтъкна Димитров.

По думите му статистиките за увеличаването на влоговете в банките не могат да бъдат индикатор, тъй като това засяга само една определена група хора, а 2/3 от българите всъщност нямат влогове.

Предишна статия

Турция строи най-голямото летище в света!

Следваща статия

Кино Вольф Мессинг – 06 серия.

Други интересни