САЩ и Русия договориха спиране на военните действия!

Автор: Няма коментари Сподели:

Сирийското правителство и опозицията обявиха, че приемат условията на плана за спиране на военните действия от 27 февруари. Дамаск заяви, че ще прекрати своите “бойни операции”, както изисква примирието, обявено от САЩ и Русия в понеделник. 

Но опозицията уточни, че спазването на договорката от нейна страна ще зависи от това дали правителствените сили ще прекратят обсадите си и въздушните удари по цивилното население, пише ВВС. Междувременно местни медии информират, че сирийският президент Башар ал Асад е обявил, че ще бъдат проведени парламентарни избори на 13 април.

Споразумението няма да се отнася за двете основни джихадистки групи “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) и “Джабхат ан Нусра”. ООН заяви, че прилагането му на практика ще бъде трудно. Според условията сирийското правителство и опозицията трябва да обявят до петък дали ще спазят прекратяването на военните действия.

Какви са условията

Според руския президент Владимир Путин условията на споразумението са следните: на 27 февруари (събота) в полунощ дамаско време трябва да спрат военните действия в Сирия; до обед на 26 февруари всички воюващи страни трябва да потвърдят на Москва или Вашингтон, че ще участват в примирието; руските и американските военни заедно ще определят на картите териториите, на които действат тези групировки; срещу приелите примирието няма да воюват армията на Асад, руската авиация и предвожданата от САЩ международна коалиция; опозиционните групировки ще прекратят бойните действия срещу сирийската армия и отрядите, които ѝ помагат; ИДИЛ, “Джабхат ан Нусра” и други терористични организации, признати като такива от Съвета за сигурност на ООН, напълно са изключени от примирието и ударите по тях ще продължават.

Основната опозиционна група, която представлява по-голямата част от бунтовническите фракции, заяви след среща в Саудитска Арабия, че се “ангажира с успеха на международните усилия за спиране на сирийското кръвопролитие”. Но предупреди, че “спазването на примирието идва с условие”, а именно прилагането на практика на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща всички страни в конфликта да вдигнат обсадите, да позволят доставките на хуманитарна помощ, да спрат с въздушните и артилерийските атаки по цивилните и да освободят задържаните.

Съмненията остават

Опозицията посочи, че се съмнява дали Асад и неговите съюзници ще прекратят военните действия “заради осъзнаването, че оцеляването на режима зависи от продължаването на кампанията му на потисничество, убийства и принудително разселване”.

Същевременно сирийското правителство обяви, че “приема спирането на бойните операции на базата на продължаване на военните усилия да се пребори тероризмът в лицето на ИДИЛ, “Джабхат ан Нусра” и другите организации, свързани с тях и “Ал Кайда”.

Дамаск заяви, че ще работи с Русия, за да идентифицира областите и въоръжените групи, които ще бъдат включени в примирието, и че си запазва правото да “отговори на всяко нарушаване на условията от тези групи, насочено срещу сирийските граждани или срещу своите въоръжени сили”. 

Правителството също така подчерта важността от запечатването на сирийските граници, спирането на чуждестранната подкрепа за въоръжените групи и “предотвратяване на това тези организации да заздравят своите възможности”.

Над 250 хил. души са загинали в продължаващата близо пет години война в Сирия, а 11 млн. са напуснали домовете си, което доведе до мащабна бежанска криза в Европа.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Вольф Мессинг 05 серия.

Следваща статия

„ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ”

Други интересни