Съдия стана срамна дума!

Автор: Няма коментари Сподели:

Управителният съвет на Българската съдийска асоциация излезе с декларация след самоубийството на съдия Цветан Ценов.

Ето декларацията, която публикуваме без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ

През последната година и половина съдебната реформа в Република България постоянно е във фокуса на общественото и медийно внимание, тя е точка първа от дневния ред на обществото, а съдебната система с всеки изминал ден се срива. В страната цари небивал негативизъм и пренебрежение към работата на правозащитните органи на практика на всяко ниво.

Съдия стана срамна дума. Толкова срамна, че от нас, съдиите, се иска само да поемаме все повече отговорности, да позволяваме да ни хулят и обиждат, да ни наказват, да ни уволняват. 

И да мълчим, за да не бъдем белязани и дамгосани като корумпирани, като некадърни, като престъпници, като злодеи.Тихо да работим, като изпълняваме исканията на митинги, протести, площади, знайни и незнайни кукловоди.

Докато един ден с някой от нас не се случи това, което стана със съдия Цветан Ценов от Софийския районен съд. Докато някой съдия, който кротко си върши работата, не вземе най-тежкото решение и не сложи край на живота си, неспособен да се справи с бремето и с огромния натиск.

За това ние от БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ, като професионална магистратска организяция с членове от цялата страна, се обръщаме към обществото, към медиите, към управляващите на различни нива и питаме: Какво още трябва да се случи? Докога ние, съдиите, ще бъдем подложени на такъв безпрецедентен обществен, медиен и административен натиск?

Изказвайки най-искрените си съболезнования на семейството на нашия колега, избрал да си отиде от този свят едва на 39 години, апелираме към всички да осъзнаят какво става, да прозрат заплахата от разрухата. 

Защото крахът на съдебната система е краят на държавата. Площадното или поръчково правосъдие е липсващо правосъдие.

Призоваваме към обективно, безпристрастно и бързо разследване на причините за смъртта на нашия колега. Призоваваме хората и медиите към толерантност. Призоваваме институциите към отговорно и държавническо поведение, насочено към съхранение на правосъдието и съдебната система.

Правосъдие не се постига с натиск и сила. За него е необходима ежедневна работа на достойни и независими съдии. А правосъдието е основата на държавата и нека никога не забравяме това.

Управителен съвет на БЪЛГАРСКА СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ

http://pik.bg

Предишна статия

Вольф Мессинг. 2 серия

Следваща статия

Котарак тегли стопанката си в снега!

Други интересни