Голямата лъжа за ски зона Банско!

Автор: Няма коментари Сподели:

Да развиваме ли зимните си курорти или да ги „замразим” в сегашното им състояние? Да се стараем ли да привличаме повече чуждестранни туристи или тези приходи не са важни за страната?

Да стимулираме ли инвестициите или да им създаваме всевъзможни спънки? На фона на сякаш безкрайната икономическа криза подобни въпроси звучат почти риторично и отговорите изглеждат явни. Но… в България, както знаем, икономическата логика и здравият разум не винаги тържествуват.

Покрай отчаяните опити на т. нар. зелени да спрат по-нататъшното развитие на ски центъра Банско и да блокират очевидно нужния строеж на втора кабинкова линия, в очи се набива една умело манипулирана легенда. 

“Безкористните природозащитници” умело игнорират факта, че в Банско ски зоната се планира изцяло с австрийско ноу-хау и се опитват да убедят по-наивните хора, че между Пирин и Алпите нямало абсолютно нищо общо.

Тезата

Тезата им е, че на Алпите можело да се строят лифтове и писти, защото планината е много по-висока и там нямало растителност, а само голи скали. Съответно никой не е сякъл дървета.

Докато Пирин е по-ниска планина, има по-богата растителност, затова не може и не трябва да се строят ски съоръжения, за да не се унищожават горите.

Подобна трактовка би могла да заблуди само човек, който или никога не е ходил по европейските зимни курорти, или няма интернет.

Да, факт е, че в някои по-високопланински курорти в Алпите, където има глетчери (като например Зьолден), ски зоната е изнесена много високо, изцяло отвъд гористия пояс, но във всички останали ски центрове – и в Австрия, и в Швейцария, и в Италия, и във Франция, и в Германия – много често пистите минават през гъсти иглолистни гори и свършват в самото градче или селце.

Същото е и в словашките Високи Татри (най-западната част от Карпатите и единствената алпийска планина в Източна Европа), в които от другата страна на границата е и полският ски център Закопане. Или в немския Шварцвалд. Още по-ярко е сравнението с американските курорти в Колорадо. Или просто погледнете пистите, по които скиорите от световната купа се спускаха преди няколко седмици в Кортина Д’Ампецо, на фона на обсипаните със сняг борове.

Открийте разликите

Може би един от най-показателните паралели е между Банско и ски зоната Бад Клайнкирххайм в австрийския национален парк и резерват Нокберг. (Отложеният старт от Бад Клайнкирххайм в Super G от Световната купа за жени бе предоставен на Банско като жест на доверие от световната федерация FIS.)

Австрийският ски център има 103 км писти на 360 хектара, което заема около 20% от територията на парка. Ски зона „Банско” има 75 км писти на площ около 100 хектара, което прави около 0,3% от територията на Национален парк Пирин. И тук идва голямата разлика между двата национални парка (които, впрочем, са и със сходна надморска височина).

Докато австрийският курорт (разположен на три пъти по-голяма територия) се обслужва от 4 кабинкови лифта, 6 седалкови лифта и 15 влека, или общо 25 съоръжения, в Банско има само 1 кабинков лифт, 6 седалкови лифта и 6 влека. Като съвсем логично стълпотворението става на началната станция на единствения и основен кабинков лифт.

Бърз поглед към картите на много други ски курорти показва колко малка е всъщност ски зоната в Банско и как пистите в цяла Европа минават през горите. Разликата обаче е огромна. Там хората не правят от това драма, а имат дългосрочна стратегия за развитие на зимния туризъм и ски спорта като национален приоритет и не си създават сами безумни спънки.

Строят лифтове и правят писти, залесяват системно, инвестират динамично и получават приходите от своята разумна, перспективна визия. А ние какво правим?

 

Фактите

  • По данни на Държавен горски фонд ски пистите в България се простират на едва 0,002% от целия горски фонд в държавата.

  • Ски зоната заема едва около 2% от национален парк Пирин.

  • В световната практика за зимни спортове се ползват до 10% от защитените територии.

  • Изсичането на дървета в България с цел развитие на ски туризма е по-малко като обем в сравнение с планираната санитарна годишна сеч в планините. Без изобщо да се включва бракониерската сеч!

  • Лифтовете са възможно най-екологичният вид транспорт. За построяването им се използват хеликоптери с цел минимална вреда върху природата. Няма вредни емисии и шум, както при автомобилите.

  • В България, при 8 планински вериги с височина над 2000 м, развитието на зимните спортове изостава дори от Чехия, където най-високият връх е 1602 м!

Съседите

Бърз поглед към околните на България държави показва, че зимният туризъм е привлекателна инвестиция. Строежи на нови ски курорти и разширяване на съществуващи има в Косово, Македония и Турция (където зад курорта Кайсери стоят 130 милиона долара държавна инвестиция!).

И макар планините в тези страни да нямат природните дадености на Пирин, фактите са – в региона се надига реална конкуренция, която само чака да стъпим накриво. Да не забравяме и че сръбски, хърватски и босненски ски курорти също могат да ни отнемат туристи (Загреб е голям ски център, а Сараево е бивша зимна олимпийска столица).

Препечатано от Агенция БЛИЦ

Предишна статия

Медицински митове!

Следваща статия

Заседание на Политическия съвет на п.п. “Партия на зелените”.

Други интересни