Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки!

Автор: Няма коментари Сподели:

Независимо от вяра, етнос, хората от цял свят знаят, чувстват, убедени са, че няма нищо по-велико от любовта. И са си избрали да го отбелязват на 14 февруари, Денят на влюбените – Свети Валентин като традицията е католическа, но е превзела целия свят.

На този ден в България пък други празнуват Трифон Зарезан, празникът на лозаря и виното, ако са пропуснали да го направят преди 13 дни.

Денят на влюбените започва да се празнува масово в Западна Европа. Традицията на писане на валентинки, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на хората.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че гибелната западна традиция обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче – Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен.

България

http://fakti.bg/bulgaria


Ако има ден в годината, който е най-подходящ за гледане на романтични филми, то това е Свети Валентин. Без значение дали ще седнете сами на дивана или гушнати с любимия човек, този празник задължително трябва да се отбележи с гледане на романтични филми.
Тъй като изборът от хубави романтични ленти е голям, споделяме една малка част. Не забравяйте да започнете вашата киновечер с филма „Хубава жена“ и продължете с:

„Когато си в Рим“ („When in Rome“)

Една вълнуваща история за красива дама от Ню Йорк, която не е щастлива в любовта. Предприемайки пътуване до Рим за сватбата на сестра си, тя за пореден път среща разочарованието. След като изважда няколко монети от фонтана на любовта, към нея се насочват куп неподходящи ухажори с изключение на един. Дали това ще е нейната голяма любов? Вижте лентата.

„50 първи срещи“ („50 First Dates“)

Ако едни от любимите ви актьори са Адам Сандлър и Дрю Баримор, този филм е за вас. Героят на Сандлър е секси, живее на Хаваите и обича да флиртува с туристките. Но един ден се появява героинята на Баримор, която има проблеми с паметта и всичко се променя. Двамата започват да се срещат, но след всяка хубава вечер, всичко започва като първа среща.

„Да преминеш границата“ („Walk the Line“)

Хоакин Финикс и Рийз Уидърспун красиво улавят същността на романтиката. Лентата показва любовта по един не толкова розов и лигав начин, както в повечето романтични филми. Любов към музиката и непоколебима отдаденост към жената на живота му.

„Маркъс“ („About a Boy“)

Романтична комедия с участието на Хю Гранд, който играе съблазнител, красив богаташ, който може да има всяка жена, но не обича децата. Въпреки тази своя слабост, той е готов на всичко, за да спечели поредната си жертва. Във филма му партнира невероятната Рейчъл Уайз.
„Омагьосан ден“ („Groundhog Day“)

Ако не сте гледали този филм, не пропускайте невероятната игра на Бил Мъри и Анди Макдауъл. Героят на Мъри е метеоролог, който не цени особено нещата в живота, груб и арогантен. Но един ден всичко се променя и той открива, че преживява един и същи омагьосан ден и така ще бъде, докато не стане по-добър човек.

„Тя“ („Her“)

Една невероятна любовна история от близкото бъдеще, в която Тиодор (Хоакин Финикс), приключвайки поредната си връзка, бива запленен от съвременна операционна система. Система „Саманта“ (Скарлет Йохансон), която е забавна, интересна, успява да докосне сърцето на Тиодор. Нещо повече – приятелството между двамата се превръща в искрена любов.

„Мръсни танци“ („Dirty Dancing“)

Филм от края на 80-те години на миналия век, който промени виждането ни за танците. Тези, които не можеха да танцуват се научиха и заобичаха всяко движение.

Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/2-intimno/27490-romantichnite-filmi-bez-koito-ne-mozhem-na-sveti-valentin/

Предишна статия

Поради мъгла е намалена видимостта!

Следваща статия

Най-мощното и най-бързо ново BMW 7er

Други интересни