Русия поиска части от Арктика!

Автор: Няма коментари Сподели:

Русия е събрала доказателства, че хребетът Ломоносов, подводният хребет Менделеев, Чукотското плато и части от хребета Гакеля са продължение на руския континентален шелф, съобщи „Интерфакс“.

Руският министър на природните ресурси Сергей Донски представи пред ООН желанието на Москва за удължаване на континенталния й шелф.

Той заяви, че материалите и доказателствата са събирани в продължение на десет години след подборни анализи на Северния ледовит океан.

Конвенцията на ООН по морско право ще разгледа исканията на Русия и ще даде отговор в рамките на 2-4 години, написа ТАСС.

Континенталният шелф е сравнително плитководна и равнинна част от океанското дъно. Разположена e около континентите и по-големите острови, между бреговата линия и континенталния склон.

„Надяваме се, че ООН ще разгледа в близко бъдеще нашите предложения. Мога дори да кажа, че настояваме за това“, заяви Сергей Донски.

Конвенцията на ООН по морско право позволява да се разширяват границите на държавата при условие, че морското дъно, за което се претендира, се явява естествено продължение на континенталния шелф.

Според Донски подводните възвишения в Централна Арктика са естествено продължение на континента.

Руска Федерация

http://fakti.bg/

Предишна статия

Коя е Ирина Бокова?

Следваща статия

Нищо не задържа у нас 86% от младежите ни!

Други интересни