Срещата на Бойко Борисов с българите в Лондон!

Автор: Няма коментари Сподели:


                                                                             https://www.youtube.com

Премиерът Бойко Борисов, външният министър Даниел Митов и правосъдния министър Екатерина Захариева влезли в посолството в Лондон… 

Не, това не е началото на посредствен виц, а на разказ за конфузната среща на българския министър-председател и част от кабинета му с представители на българската общност в британската столица в сряда.

С две думи срещата може да се опише като “пълен хаос”. В типичен стил Борисов отговаряше не точно на въпросите, а се впускаше да изброява успехите на правителството. 

На моменти искрено се забавляваше от хаотичната обстановка и влизаше в лична полемика с някои по-невъздържани гости. Не толкова словоохотлив бе обаче, когато му бяха задавани конкретни питания за провалената реформа на съдебната власт, за критичният доклад на Европейската комисия, за случаят “Яневгейт” и особено за статията в Шпигел, посветена на предполагаемите връзки между него и Делян Пеевски. Тогава отговорите бяха лаконични, а топката – често прехвърлена на министър Захариева.

Мисия “Лондон”

В самото начало по нищо не личеше, че срещата ще се превърне в тотална какофония. Още към 18:30 ч. пред посолството вече се събираха малки групи хора, а към 19:30 вратите бяха отворени. 

В стройна опашка гостите започнаха да влизат във фоайето на сградата, когато от служебен автомобил слязоха Борисов, министрите и посланикът в Лондон Константин Димитров. 

Чакащите направиха път на премиера, а той ги поздрави, по своему, с “Кво чакате бе?”. Това развесели част от хората, но изобщо не се понрави на други и се превърна в първата червена лампичка, сигнализираща, че нещо непредвидено се задава.

Организаторите от посолството се бяха погрижили гостите да бъдат проверени бързо, а в предверието на голямата зала на посолството сервираха вино. Дотук обаче с похвалите за организацията. 

Малко след 20:00 ч. Борисов и екипът му влязоха в залата и заеха местата си на подиума. Без встъпителни речи, премиерът заяви: “Не знам какво ще ви е интересно, за това да започнем с въпросите”. Така и стана.

“САЩ да не са по-глупави от нас, европейците?”

Първите въпроси са свързани с положението в Сирия и справянето с бежанската вълна. Борисов обобщава позицията, която напоследък лансира – затваряне на външните граници на ЕС. 

“Квоти, да се връщат хората, от където били минали – това е игра на “Черен Петър”, коментира премиерът инициативата на ЕК за разпределение на мигрантите на квотен принцип, която България всъщност подкрепи. Борисов подчерта, че случващото се в момента на ниво ЕС е омагьосан кръг. 

“В момента Швейцария казва, че връща 80 хил. души, Финландия – 20 хил., а в същото време в Гърция влизат 100 хил.” Според Борисов Европа трябва да последва примера на САЩ: 

“Ще направим като САЩ, те са казали, че ще приемат 80 хил. души до 2018 г. Да не са по-глупави от нас, европейците?”, лаконично заключи премиерът. 

На последващ въпрос как ще бъде постигнато затварянето на границите, Борисов отсече: “Как бяха затворени толкова години? Имахме съоръжения, огради, кльонове, с Гърция, Турция, Сърбия, после дойде демокрацията, влязохме в ЕС и ги оставихме свободни територии.”

Отговорите на премиера вече бяха прекъснати на няколко пъти от подвиквания в залата за това как бежанците получавали 600 лв. Изглежда, че манипулативните заглавия на българските медии са намерили плодотворна почва и в далечен Лондон.   

Нека (не) си говорим за съдебната реформа

Но нещата наистина тръгнаха на зле при следващата серия въпроси. Възрастен господин първо попита премиерът дали обмисля вариант за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, а след това – дали проектът “Южен Поток” може да бъде възобновен, като отговаря на европейските изисквания. 

Вторият въпрос очевидно се оказа болната тема на дама, която се провикна одобрително и започна дълга реч, в която обвини Борисов, че е предал България като е спрял строежа на газопровода. 

Премиерът влезе в дълъг диалог с жената и видимо се забавляваше от случващото се. “Може ли да си махнеш листчето и да се опиташ да го кажеш. Защото аз ще ви отговоря, без да го чета”, подхвърли премиерът и, верен на думата си, без да гледа от никакви листчта, отвръщаше на обвиненията на гостенката близо 10 минути.

Тогава репортер на “Нова” ТВ взе думата, като покани гостите да “не превръщаме тази среща в махленски спор, а да си задаваме точните въпроси”. 

След това попита Борисов как ще коментира доклада на ЕК от миналата седмица и “кога ще стигнем румънците?” – реплика, която предизвика бурен ентусиазъм в публиката. 

“В какво отношение?”, отвърна рязко Борисов и заяви, че… усвояемостта на еврофондовете в България е с 20% по-висока от тази в Румъния. “Имаме близо 7 млрд. евро разплатени през миналата година, върви проектът за енергийна ефективност, инфраструктура…”, започна Борисов, но бе прекъснат от подвиквания от залата: “Не питаме за това!”
   
 След като стана ясно, че няма да може да избяга толкова лесно от въпроса, Борисов подхвърли топката на Екатерина Захариева. Тя заяви, че в доклада има “основателно забележки”, на които ще бъде отговорено до края на април чрез внасянето на пет закона в парламента. 

Последва въпрос за писмото на чуждестранните бизнес камари, които се обявиха в подкрепа на съдебната реформа миналата седмица. “Ние се срещнахме с тях, оказа се, че не са били разбрани правилно”, извъртя се премиерът и добави, че има много повече чуждестранни инвестиции в България от преди и дори “Виктор (Орбан) дойде от Унгария да ни каже колко са доволни унгарските фирми.”

След този отговор млад мъж взе микрофона и поздрави Борисов за избора на нов министър на образованието. Усмивката, с която Борисов посрещна началото на изказването, помръкна, когато говорещият довърши изречението си: “с негласната подкрепа на златния пръст и на ДПС”. “Стабилността остава”, пошегува се мъжът и попита Борисов дали е чел статията в “Шпигел”, в която се описват предполагаемите задкулисни връзки между него и депутата Делян Пеевски. 

“Шпигел на немски означава огледало, г-н Борисов. Вие като се погледнете в огледалото, виждате ли Пеевски?”, завърши въпросът си мъжът, което предизвика най-бурните ръкопляскания до сега в залата. Отзад други хора започнаха да приканват Борисов да се изкаже за “Яневгейт”, “СМС-гейт” и скандалите във ВСС.

Премиерът изглеждаше видимо раздразнен от въпроса, но запази самообладание… и отрече всичко. “Категорично не е вярно. Казвам го, като осъзнавам, че поемам отговорност с думите си. Само в последната година, от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме направили 2.854 млрд. лв. повече. Грешите. Друг въпрос?”, лаконичен бе Борисов.

Слави, Бокова и зоркият орел

Последва въпрос за референдума, организиран от Слави Трифонов, за който Борисов отрече да е чувал. “Всеки има право да направи свой политически проект”, заяви премиерът, отново трудно прикривайки раздразнението си от темата. 

След това сведе питането на съвсем битово ниво намекна, че амбициите на Трифонов може би са продиктувани от лични дрязги между двамата: “Като бях кмет, той беше взел барчето пред японския хотел. Искаше да построи сграда на зелената площ. И аз като кмет му казах, че не мога да допусна да се строи на зелена площ. До тогава всяка вечер стоеше в Банкя при нас, беше пръв приятел.”

Последва въпрос на студенти от Кеймбридж, които подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Те попитаха Борисов защо закъснява с официалното обявяване на подкрепата за конкретен българския кандидат за високия пост. 

“Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете че гласуват малко държави”, започна Борисов и добави, че иска да е сигурен, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички. 

“До края на март имаме срок. Знаете, на надпревара основните състезатели се пускат накрая, като се поизморят другите. Едно е нашето мнение, друго е да бъде избран”, каза Борисов. 

На въпрос дали ще подкрепи конкретно кандидатурата на Бокова, той отвърна: “Само ще кажа, че по времето на нашето правителство тя бе избрана с нашата подкрепа. Сега, като дойде време да се подкрепи кандидат, пак ще го направим.”

Последваха въпроси, които пряко засягат българите в Лондон. Как ще се отрази евентуален Брексит на правния статут на над 200 хил. сънародници, живеещи във Великобритания? 

Ще ограничат ли британците достъпа до социалните придобивки за европейските граждани? Как премиерът смята да помага на българските училища в чужбина…?

Освен конкретните въпроси на срещата стана ясно, че страхът от “затриване” на нацията витае и в Лондон. “Правим всичко възможно да се справим с демографската криза и очакваме младите хора да правят бебета”, коментира темата Борисов. 

А за финал, сякаш за да подчертае фарсовия дух на срещата, Борисов получи подарък – картина от български художник, на която е нарисуван орел. Пожеланието на автора към премиерът бе: “Тази картина се казва “Тревожен поглед”. 

Нека нашият министър-председател да бъде като орела в картината, с остър поглед, който с тревога да следи за проблемите на нашето отечество.”

http://www.capital.bg

Предишна статия

Защо строим “фабрика за паспорти”?

Следваща статия

Вижте извънземните дървета!

Други интересни