Разследването срещу Станимир Флоров е прекратено.

Автор: Няма коментари Сподели:

Производството срещу бившия шеф на ГДБОП и близък приятел до зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – Станимир Флоров – е било прекратено, съобщи БТА. То стартира през 2013 г., когато в съобщение до медиите бяха изпратени документи от оперативни разработки срещу Флоров и оттогава насам се води в пълна секретност. Шефът на ГДБОП беше незабавно отстранен, а като свидетел в столичното следствие трябваше да се яви самият Цветан Цветанов.

До този момент прокуратурата нито е потвърдила, нито е отрекла изнесената информация, като опити на журналисти от “Капитал” и “Дневник” да потърсят държавното обвинение за становище се оказват безуспешни. Въпрос относно производството беше зададен от “Капитал” и на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов по време на пресконференция на прокуратурата в четвъртък относно опита за убийство на Алексей Петров, но отговор не беше получен. Аргументът – въпросът нямал връзка с темата на пресконференцията. Свързахме се и с ръководителя на Софийска градска прокуратура Христо Динев, но той също отказа да коментира.

Отговорът от страна на прокуратурата е важен, тъй като разследването срещу Флоров започна след подаден анонимен сигнал до различни медии, в който се твърдеше, че бившият шеф на ГДБОП – 10 години преди повдигане на обвиненията срещу него – е бил обект на оперативни разработки от органите на МВР. Според изнесените документи Флоров е осигурявал чадър над заподозряни за продажба на наркотици и разследвани от органите на МВР лица срещу подкуп. Държавното обвинение реагира светкавично на разпространените анонимни документи и образува броени дни по-късно досъдебно производство, а Станимир Флоров беше отстранен от длъжност. Сегашното информационно затъмнение е странно, особено на фона на бързите и шумни действия на прокуратурата и обществения отзвук, който сигналът предизвика.

Една част от анонимния сигнал съдържаше информация, че Флоров е бил разследван от Национална служба “Сигурност” (днес ДАНС) заради съмнения, че е използвал служебното си положение, за да покровителства заподозрени в контрабанда и наркотрафик. Разработката е била озаглавена “Мавър”, протича през 1999 г. и 2000 г. и заедно с Флоров е бил разследван и бившият шеф на видинската полиция Васил Василев и служител на НСБОП – Пламен Йоцов. Според разработката тримата са опъвали чадър над палестинец, който продавал наркотици в магазин за авточасти в столичния квартал “Христо Ботев”. Другата част от сигнала съдържаше информация за оперативно дело “Високия”, според което обект на текущо разследване от МВР е поддържал контакти със Станимир Флоров. Тази разработка е от 2002 г. Държавното обвинение потвърди корелацията между изнесените в сигала данни и образуваните оперативни разработки в МВР срещу Флоров.

Станимир Флоров е в близки отношения със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В рамките на досъдебното производство Цветанов беше привлечен като свидетел в Столичната следствена служба, като впоследствие пред журналисти разкри, че с Флоров са семейни приятели от близо 40 години. Обвиненията срещу Флоров съвпаднаха и с образуваните разследвания за липса на контрол над звеното за подслушване СДОТО (по сигнал на Сергей Станишев), за което в крайна сметка Цветанов беше даден на съд и оправдан, а прокуратурата отказа да протестира присъдата. Натискът срещу Цветанов от страна на прокуратурата започна около месец след като първото правителство на ГЕРБ подаде оставка, съответно Цветанов вече не беше вътрешен министър. Впоследствие Цветанов беше даден на съд по още две обвинения – че е извършил длъжностно присвояване в полза на бившия шеф на ГДБОП – Велико Търново Орлин Тодоров и че не е разрешил подслушването на 6 лица, обект на оперативна разработка от органите на МВР. По тези обвинения Цветанов също беше оправдан.

Преди да изтекат сканираните оперативни дела, водени срещу Флоров, в ДАНС е билo извършено проучване за продължаване на допуска на директора на ГДБОП за класифицирана информация. При такава проверка се изискват именно стари дела. Ръководител на звеното за защита на класифицирана информация към онзи момент е Владимир Писанчев.

Както “Капитал” е писал, офанзивата на прокуратурата срещу Станимир Флоров и Цветан Цветанов започва след техен конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров от януари 2013 г. Поводът е засечен от ГДБОП разговор между хасковския прокурор Иван Ванчев и председателката на окръжния съд в града Миглена Тянкова. Тянкова се е обадила на Ванчев, за да му разкаже за среща с главния прокурор, на която обсъдили преписка срещу прокурора, която била в отдел “Инспекторат”. 

Тянкова обяснила на Ванчев, че този отдел ще бъде разформирован (както се случи впоследствие). Станимир Флоров споменал за този разговор на Цацаров и той възприел думите му като шантаж. Няколко месеца по-късно срещу Флоров и Цветанов бяха образувани серия от дела. Всички те или бяха прекратени от прокуратурата или завършиха с оправдателни присъди. Срещу Иван Ванчев беше възобновено наказателно производство, което беше прекратено. Прокурорът беше и обект на дисциплинарни производства, но наложените му от Висшия съдебен съвет (ВСС) наказания бяха отменени от съда. Малко по-късно той напусна системата.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Строителство на идеалната къща!/на руски език/

Следваща статия

Генетическото оръжие!/на руски език/

Други интересни