Напрежението между Русия и Турция!

Автор: Няма коментари Сподели:

Продължава задълбочаването на напрежението между Русия и Турция след информацията, че руски военен самолет е нарушил въздушното пространството на черноморската държава.

Днес руското външно министерство коментира напрежението с Турция.

След като в събота в турското външно министерство бе извикан руският посланик в Анкара Андрей Карлов за обяснение във връзка с инцидента с нарушаването на въздушното пространство на страната, днес руското външно министерство се включи в размяната на обвинения, отхвърляйки твърденията на Турция. 

Заместник външният министър на Русия Генадий Гатилов, заяви че обвиненията, идващи от страна на Турция, съвпадат с преговорите в Женева между сирийската опозиция и управляващия режим в Дамаск, както и с предстоящите в Мюнхен разговори на групата по подкрепа на Сирия. 

Макар и в сдържан дипломатически план, руският заместник-външен министър Гатилов добави, че срещата в Мюнхен на 11 февруари ще се проведе. Много анализатори в Москва обаче са по-смели в своите коментари, като казват, че Анкара е сериозно притеснена от загубата на позиции в Близкия изток и по-специално в Сирия.

Днес външният министър на Русия Сергей Лавров започва миниобиколка в две от страните от Арабския залив – Обединените арабски емирства и Султаната Оман, където той ще разговоря както за регионалните процеси на сигурност в Близкия изток, така и по другата важна за Москва тема – постигане на договорка за общи действия на страните от ОПЕК и извън него, произвеждащи петрол.

И докато Лавров е на посещение в тези две арабски държави, в Москва пристига съветникът на духовния лидер на Иран и бивш президент на страната Али Акбар Валаяти, който ще осъществи редица важни срещи в руската столица за засилване на връзките.

http://pik.bg/

Предишна статия

Oгромни залежи на природен газ в Грузия!

Следваща статия

След “усвояването” и потоп!

Други интересни