Петролът на България са минералните води…

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

През 2011 година, при представянето на секторната стратегия за привличане на чужди инвестиции, премиерът Бойко Борисов заяви: „Петролът на България са минералните води, ски пистите и храните”. 

Тогава министър-председателят се възмути, че „другите страни изкарват милиарди от зимния туризъм, а ние – стотинки”.

Днес нищо от тази програма и намерения на тогавашното правителство не е изпълнено, коментира в публикация вестник “Труд”. 

Държавната администрация в лицето на Министерството на околната среда и водите е заело пасивна позиция относно възможностите за развитието на зимния туризъм. 

Тази летаргия на МОСВ изцяло блокира работата на Министерството на туризма и общините, и стопира инвеститорските проекти. Тежката бюрокрация, корупцията, сервилниченето пред български зелени неправителствени организации от години обричат зимния туризъм и го тласкат към упадък.

Симптоматичен пример в това отношение е Банско, най-добрият ни зимен курорт, придобил световна популярност. Прекрасните условия привличат туристи от цял свят. 

Те обаче с право недоволстват, след като се сблъскат с факта, че трябва да чакат с часове на опашка пред единствения кабинков лифт, за да се качат в планината.

И българи и чужденци недоумяват защо при този огромен интерес към курорта, не се изгражда втора линия, за да се облекчи достъпът до склоновете на Пирин.
В същото време липсата на още една кабинка превръща цялата зона около „Шилигарника” и „Бъндеришка поляна” в огромен паркинг със стотици автомобили, което освен неудобство за туристите, влияе изключително неблагоприятно върху околната среда и хората. 

На никой не е приятно да отиде на върха на планината и там да се чувства като на паркинг пред столичен мол.

Дългите опашки ги има и този сезон пред началната станция на кабинковия лифт, като за разлика от предходни години, сега се вият и в делнични дни заради нарастващата популярност на Банско.

Пред „Труд” кметът на общината Георги Икономов потвърди, че в момента курортът е пълен с гости и туристи и желаещите да ползват лифта са хиляди дневно. „Разбира се, че има опашки

В момента в Турция има ваканции, предстои и междусрочната на учениците в България. Хотелите са пълни, и откъм гости, и откъм резервации. Така че опашките пред лифта и в делнични дни не трябва да учудват никого. Освен това в момента атмосферните условия са перфектни за ски и зимен туризъм”, каза Икономов.

Той призна, че много туристи няма повече да се върнат в курорта, след като веднъж са се сблъскали с безкрайното чакане за кабинката. „Когато говорим с гостите на града, идващи от чужбина, те недоумяват как може този проблем от години да не се решава. 

За съжаление от Министерството на околната среда и водите са върнали проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин”, със задължителна препоръка да не се разширяват туристическите зони”, допълни Икономов.

Продължаващото дългогодишно бездействие на държавата и отказа на МОСВ да се съобрази с исканията на обществото, общините и инвеститорите за даване на възможност за развитие на зимния туризъм, резонно ще доведе до упадък, още по-голям демографски срив в планинските региони и обедняване на населението.
Дали на премиера Бойко Борисов му е ясно, че Министерството на околната среда и водите се превръща в черна дупка за българския туристически бизнес, в която потъват проекти за стотици милиони евро?

Безотговорност!

За това, че правителството не прави нищо за Банско, е показателен и следният факт: Преди почти година, по разпореждане на министър-председателя Борисов, бе създадена междуведомствена работна група, включваща представители на заинтересованите министерства. 

Тази комисия извърши всички необходими проверки и излезе с предложение за анексиране на концесионния договор за туристическа и ски зона „Банско”, което беше внесено в Съвета за развитие към Министерския съвет.

Преди седем месеца Съвета разгледа предложението и си определи двуседмичен срок, в който да реши казуса. От тогава до сега вицепремиерът и председател на Съвета за развитие Румяна Бъчварова не намери време да го свика и да излязат с решение.

Безхаберието на администрацията очевидно е стигнало до там да не изпълнява собствените си решения. Явно с всички въпроси в страната трябва лично да се занимава Борисов. Но тогава възниква въпросът защо са му министри и Министерски съвет.

http://fakti.bg

Предишна статия

Премиерът на Бавария обясни защо отива при Путин в Москва…

Следваща статия

Путин – Ленин!/на руски език/

Други интересни