Представяме ви 9 въпроса, които би трябвало винаги питате!

Автор: Няма коментари Сподели:

Важно е да запомните, че всяко интервю за работа е двупосочна улица. Трябва да задавате въпроси на работодателя, точно както той ви пита, защото и двамата трябва да си тръгнете убедени, че длъжността ви пасва идеално и сте перфектният кандидат за нея.

Когато се случи тази размяна на ролите и интервюиращият ви попита: „Имате ли някакви въпроси към мен?”, се възползвайте от тази възможност. Това е най-добрият начин да определите дали ще се чувствате доволни от работата за тази фирма и дали целите ви съвпадат с нейните.

Специалисти в сферата на човешките ресурси са на мнение, че самият процес на задаване на въпроси напълно променя динамиката на интервюто и възприятието на мениджъра по човешки ресурси за вас.

Президентът на TalentZoo Ейми Хувър твърди, че ако не зададете поне два въпроса, ще изглеждате незаинтересовани или дори по-лошо – по-малко интелигентни и ангажирани, отколкото би желал потенциалният ви работодател. Трябва да подготвите поне 4 въпроса, в случай че на първоначалните ви два се отговори в хода на интервюто.

Хувър съветва обаче да не задавате въпроси просто така. За да имате истинска полза от тях, трябва да обмислите внимателно какво искате да попитате.

Въпросите ви могат да провалят едно интервю или да го направят успешно. Ако те не са добре обмислени или попитате нещо, което вече е било адресирано, това може повече да ви навреди, отколкото да ви помогне. Наложително е задаването на интелигентни, ангажиращи въпроси, обяснява експертът.

Представяме ви 9 въпроса, които би трябвало винаги питате на дадено интервю за работа, ако вече не им е отговорено, за да получите по-добра представа за длъжността и компанията, а и за да си тръгнете от срещата с положително и трайно впечатление. Списъкът е изготвен от Business Insider.

– Какъв според Вас е идеалният кандидат за тази позиция и как се сравнявам с него?

Това е бърз начин да разберете дали уменията ви съвпадат с това, което компанията търси в момента.

– Пред кого би трябвало да се отчитам? Тези трима души в един и същи екип ли са или в различни? Каква е йерархията?

Важно е да питате за йерархията на дадена компания, в случай че имате няколко шефове. Ако ще работите за няколко души, трябва да знаете вътрешните специфики или ако ще бъдете над няколко души, вероятно искате да ги опознаете преди да приемете предложението.

– Как се развива тази позиция?

Този въпрос ви дава яснота дали тази работа е в задънена улица или основополагащ камък.

– Как бихте описали културата на компанията?

Този въпрос ви дава широк поглед върху корпоративната философия на дадена компания и дали издига в приоритет щастието на служителите си.

– Кои смятате за основните си конкуренти? С какво сте по-добри от тях?

Този въпрос показва, че вече мислите за това как можете да помогнете за възхода на компанията и за постигането на някои от големите ѝ цели.

– Имате ли някакви колебания относно квалификациите ми?

Макар този въпрос да ви поставя в уязвима позиция, той показва, че сте достатъчно уверени, за да обсъдите и открито да поставите вниманието върху вашите слабости.

– Какво харесвате най-много в работата си за тази компания?

Този въпрос е важен, защото ви позволява да създадете приятелско отношение с интервюиращия, тъй като тези хора обикновено обичат да говорят за себе си и особено за нещата, които знаят добре. Този въпрос ви дава шанс да получите изглед отвътре за най-добрите части от работата за тази конкретна компания.

– Можете ли да ми кажете какви стъпки трябва да бъдат изминати преди компанията ви да може да изготви предложение?

Всяка възможност да разберете срока за назначаване е жизненоважна информация за вас.

– Какви са предизвикателствата пред тази длъжност?

Ако интервюиращият отговори, че няма такива, трябва да действате с повишено внимание.

https://money.bg                                                    

Автор:

 

Предишна статия

Топло време ни чака!

Следваща статия

Пеевски вдигна скандал на прокуратурата, че не разпитва Слави Трифонов!

Други интересни