Скандал в Темида!

Автор: Няма коментари Сподели:

Организирана престъпна група за източване на информация по дела с особен обществен интерес и с особено големи финансови интереси е спретнал шефът на ВКС Лозан Панов заедно с шефа на СГС Калин Топалов, към които е привлечен и кума му и бивш изпълняващ функциите на шеф на СГС Владимир Йорданов, гласен от Панов за шеф на Апелативния съд в София.

Набезите на групата се подготвят още от средата на 2014 г., като в основата на изсмукването на ценна информация от компютрите на СГС застава проваленият министър на правосъдието Христо Иванов. Това научи БЛИЦ от няколко отлично информирани източници от средите на съдебната власт.

Точно в средата на 2014 г., когато начело на СГС е Владимира Янева, там се появява „един мъж с брада, който носи писмо от някаква гражданска организация с искане да се запознае с работата на СГС, с деловодната система, с това къде и как се разпределят делата, както и с локалната компютърна мрежа”, разказа пред БЛИЦ вече уволненият шеф на отдел „Информационни технологии и обслужване” в СГС Ташко Ташев. 

Чак след като вижда Иванов като служебен министър на правосъдието в кабинета на Георги Близнашки разбира, че „той беше внедрен при нас, за да шпионира”, както заяви самият Ташев.

Янева нарежда на Ташев да обслужи желанията на Иванов и да му окаже пълно съдействие. „Той идваше при нас с листче, на което бяха написани номерата на дела, и ги проверяваше”, спомня си Ташев. Според него точно тогава започва и атаката срещу Владимира Янева да бъде отстранена от съда и за целта са разработени 4 сценария.

Според единия от тях атаката е насочена към слабостите в работата на IT-сектора в СГС. Писмото с такова съдържание е изпратено до СГС от ВКС на 14 декември 2-14 г. То е подписано от инж. Павел Андреев, който е началник на отдела за информационни системи в ВКС. По собствените му признания пред няколко души обаче той не е автор на това писмо, а само го е подписал под натиск.

Писмото се превръща в основание ВСС да създаде комисия от 5 души в състав Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Юлияна Колева, Галя Георгиева и Румен Георгиев (днешните застъпници на Панов с изключение на Румен Георгиев), която да открие слабости в работата на Янева.

Вторият сценарий е прочутото вече дело „Червеите”. Според Ташев разрешенията за по-дълго използване на СРС-та са издадени от Янева заради съмненията на ръководството на МВР, че в отдела, в който се съхраняват записите от СРС, има къртица. 

А целта на дългото им използване е тя да бъде заловена. Предварителните разработки показват, че това е човек на ген. Атанас Атанасов, а надвисващите облаци над него принуждават политика да огласи в публичното пространство известната вече афера „Червеите” и така да спаси човека си.

Янева подава оставка, Лозан Панов е избран за шеф на ВКС, а изпълняващ функциите на председател на СГС става Владимир Йорданов, който е кум наследника си на поста Калин Топалов. 

Йорданов вика Ташев в кабинета си в края на март и го кара да напише всичко, което знае срещу Янева и бившето ръководство на СГС – за разпределението на делата, кой и как ги е разпределял и други подробности. Ташев отказва, а репликата на Йорданов е: „Знаеш, че ако откажеш, ще има сериозни последствия за теб”.

Последствията на закъсняват и той първо е преместен с неоснователни аргументи в друг отдел, а след още 3 месеца – и уволнен без никакво правно основание. 

Преди това обаче на неговото място е изпратен човек от ВКС – Янчо Димитров, с разпореждането всички да му се подчиняват, а на Ташев е наредено да напише доклад за работата на отдела от 2010 до 2015 г., макар той да е застипол на поста през 2012 г.

Ташев се отчита с информация на 40 страници. А след като го уволняват, на неговото място в момента абсолютно незаконно работи лицето Анчо Димитров. 

То е доведено във ВКС от Административния съд в София, където се води на щат и получава заплата, от Лозан Панов. Но, без да е командирован по официален път в СГС, всъщност работи там, ръководи целия бивш IT-отдел на Ташев и контролира достъпа до всички компютри.

Хора от администрацията на СГС, които все още работят там, твърдят, че някъде около отстраняването на Ташев от шефския пост компютърните системи са били манипулирани с „шпионски софтуер” и че до тях да имат достъп и от други съдилища. 

Така се източва не само информация за делата и съдийските решения в най-важния съд, през който минават делата с най-голям обществен интерес, регистрационните дела и дела с огромни финансови интереси, с която може не просто да се спекулира, а да се търгува, но се държат под контрол и решенията, които съдиите вземат по тях, както и се създава възможността да се оказва натиск и дори да се отстраняват неудобните съдии.

Пример за това е дисциплинарното производство срещу съдия Богдана Желявска, която в края на 2014 г. разпределя делото за КТБ, но не може да изпрати протокола за разпределението на делата от тази партида във ВСС заради срив в интернет по вина на доставчика, който е доказано и от разпечатките на състоянието на мрежата, направени от самия него. 

По искане на вече министърът на правосъдието Христо Иванов обаче с Желявска се заема дисциплинарката във ВСС.

За да се затвори кръга на организираната престъпна група, която е сложила ръка на цялата информация в Софийските районен и градски съд и продължава безогледно да кадрува на административни нива и да се разправя с неудобни съдии под сенчестото ръководство на Съюза на съдиите в България на скандалната Мирослава Тодорова, остава да бъде овладян само Апелативния съд в София, към който Панов се опитва да засили Владимир Йорданов.

Не се знае дали ВСС ще се заеме с разследването на порочната връзка Христо Иванов – Лозан Панов – Владимир Йорданов – Калин Топалов. Както и на предводителят на протестите с тоги и заместник на Панов – Красимир Влахов, който отказва да спазва съдебни решения, например за възстановяването на работа на уволнената от СГС Анета Бояджиева, чиято история не е по-малко покъртителна от тази на Ташко Ташев. ДАНС обаче незабавно трябва да направи това.

БЛИЦ

http://www.blitz.bg

Предишна статия

Следобед с температури до плюс 10 градуса!

Следваща статия

„Фолксваген” пуска спортен вариант Golf R4201

Други интересни