Нов колапс на борсите в Китай!

Автор: Няма коментари Сподели:

Китайските акции се оказаха под нов силен натиск от продажби, повличайки надолу и останалите азиатски борси, тъй като инвеститорите на фондовите пазари реагират негативно на подновения спад на петролните цени обратно под 30 долара за барел.

В края на днешната азиатска търговия основният индекс на борсата в Шанхай се срина с цели 6,4%, като това представлява най-солидното му дневно понижение от 7-и януари насам, когато Китайската комисия по ценните книжа взе решение да отмени системата за принудително спиране на търговията на фондовите борси в страната само четири дни след нейното въвеждане. Според тези правила китайските борси трябваше да направят пауза (временно спиране на търговията за 15 минути), ако основният фондов индекс Shanghai Composite се понижи с 5%, докато при срив с над 7% трябва да има автоматично предсрочно спиране в рамките на цялата сесия на търговия, предаде БНР.

Въведената от началото на настоящата година нова система обаче доведе на два пъти до принудително предсрочно прекратяване на търговията на китайските пазари на акции (на 4-ти и на 7-и януари). 

Това от своя страна провокира силни критики относно новите правила, като според мнозина икономисти, анализатори и инвеститорите, новата система за предсрочно спиране на търговията е довела по-скоро до още по-голяма волатилност и трусове на пазара, отколкото да помогне за тяхното намаляване. 

В крайна сметка Китайската комисия по ценните книжа беше принудена да отмени новите правила и това доведе до частична стабилизация на пазарите на акции в страната, преди днешния нов трус на борсите в страната.

Основният индекс Shanghai Composite приключи търговията във вторник със спад от 6,4% до ниво от 2751 пункта, като това е неговото първо затваряне под психологическото ниво от 2800 пункта от декември 2014-а година насам и представлява спад на индекса с цели 47% от неговите върхове, достигнати през юни 2015-а година. Китайският фондов индекс ChiNext benchmark затвори със загуба от 7,78%, а индексът Shenzhen Composite се понижи със 7,12%.

Инвеститорите продължават да бъдат обезпокоени и относно изтичането на капитали от Китай, като тяхната настройка е доста негативна преди предстоящата едноседмична почива по повод посрещането на Лунната нова година, стартираща на 7-и февруари.

Това провокира спад и на останалите азиатски борси и доведе понижение на акциите, търгувани на стария континент. Японският индекс Nikkei се понижи с 2,35%, индексът Hang Seng – с 2,48% и южнокорейският индекс Kospi – с 1,15%.

Европейските инвеститори следват слабото представяне на азиатските борси и стартират днешната търговия с продажби. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,42%, немският фондов индекс DAX – с 1,18%, френският CAC40 – с 1,49% и британският FTSE100 – с 1,40%.

http://pik.bg/

Предишна статия

Русия издържа това, от което други икономики щяха да рухнат!

Следваща статия

От минус 24 градуса в неделя до 15 градуса в сряда!

Други интересни