Бил Гейтс казва…

Автор: Няма коментари Сподели:

Милиардерът и филантроп Бил Гейтс заяви пред БиБиСи, че САЩ трябва да бъдат по-добър пример като приемат повече мигранти.

На Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Гейтс изтъкна, че родната му страна „има капацитет” да последва примерите на Германия и Швеция, които „трябва да бъдат поздравени”.

Но той призна, че облекчаването на имиграционните закони „не е лесно”. По думите му правителствата се борят със „свити бюджети”. Най-богатият човек на света подчертава обаче, че казусът е предимно политически и че „общият брой на бежанците не е световен рекорд”.

Гейтс, който ръководи най-голямата благотворителна фондация в света, смята, че икономическото развитие ще спре вълната от миграция от някои страни.

Той посочи като пример Етиопия, която преди беше източник на бежанци, а сега приема „повече от всяка друга африканска държава”. Този обрат, по думите му, е „частично, защото ние инвестирахме в селско стопанство, правителството имаше добри политики, производството на хранителни продукти драстично се увеличи – над 50% през последните 5 години”.

По отношение на тези, които бягат от конфликтни зони, съоснователят на „Майкрософт” е убеден, че основният приоритет е предоставяне на медикаменти като ваксини срещу холера в бежанските лагери, а също така образование за децата.

Снимка 216766

Източник: ЕПА

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви по време на форума в Давос, че САЩ искат 30-процентно увеличение на хуманитарните средства от ООН за бежанци.

Той добави, че САЩ искат „увеличение с 30% в отговор на призиви на ООН да се увеличи хуманитарното финансиране”.

Държавният департамент обяви, че международната хуманитарна помощ за бежанците трябва да се увеличи от 10 милиарда долара през 2015 година до 13 милиарда долара през 2016 година.

По думите на Кери президентът на САЩ Барак Обама ще домакинства среща за бежанците в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно тази година.

САЩ се опитват да убедят още 10 държави да приемат бежанци, каза американският топ дипломат, но не посочи за кои държави става въпрос.

https://news.bg

Предишна статия

Как живее българина днес? Добре дошли в България!

Следваща статия

Ще се учи тъпография вместо география!

Други интересни