Китай ще конкурира Bitcoin със своя дигитална валута!

Автор: Няма коментари Сподели:

В официално съобщение на централния трезор, публикувано на сайта му тази седмица, не се дава конкретен срок, в който виртуалната валута може да се превърне реалност, както и дали тя ще бъде свързана с хартиения юан.

“Дигиталните пари могат да редуцират високите разходи за циркулацията на традиционните такива, да осигурят по-голяма прозрачност на сделките, да редуцират прането на пари и укриването на данъци, както и други криминални действия”, се казва в съобщението на финансовата институция.

Криптираните валути се превърнаха в обект на интерес след излизането на Bitcoin през последните години. Тя се появи през 2009 г., като 7 години по-късно нейният създател все още е анонимен.

Дигиталната валута позволява трансакциите за бъдат извършвани без посредничеството на банкови институции. Процесът е изцяло електронен, като не е необходимо двете страни да разкриват самоличността си. Въпреки това информацията за транскакцията се записва дигитално.

Създаването на собствена електронна валута ще позволи на Китай по-лесно да следи огромните капиталови потоци, които изтичат от страната. Изчисленията за 2015 г. оказват, че 676 милиарда долара са изнесени от страната.

https://money.bg

Предишна статия

Русия хвърля срещу НАТО четири нови дивизии!

Следваща статия

Знаете ли каква заплата взема шефът на Българска народна банка?

Други интересни