Новият Mercedes Е-класа прави водача излишен!

Автор: Няма коментари Сподели:

Новият Mercedes Е-класа прави още една голяма крачка по пътя към автономните автомобили. Десетото поколение на лимузината, представено на автосалона в Детройт, може не само автоматично да поддържа темпото на колата пред себе си, но и да следва извивките на пътя, като се ориентира по маркировката, останалите превозни средства и обектите край шосето. 

Подобреният автопилот гарантира потегляне на колата до 30 секунди след спирането на колоната, като има и възможност автоматично да избира скорост според ограниченията на пътя.

Новият модел на Mercedes е снабден и с функция за автоматично престрояване при изпреварване, като водачът трябва да сигнализира намеренията си с пускане на мигача. 

Маневрата се извършва само ако съседното платно е свободно. При засичане на напречен трафик на кръстовище и липса на реакция от водача Е-класата спира сама. 

Колата разпознава и желанието на шофьора да заобиколи препятствие, като кормилният асистент помага това да стане по-бързо и безопасно.

Активният асистент за запазване на лентата може да предотврати неволно напускане на лентата с коригираща едностранна спирачна намеса, когато регистрира насрещен трафик или бързо изпреварващ автомобил. 

Подобна намеса позволява и избягване на удар с кола, попаднала в мъртвия ъгъл на огледалата.

Полезна екстра при паркиране на тесни места е възможността маневрата да се извърши през приложение за смартфон, като пасажерите и водача са извън колата. 

Телефонът може да се използва и за отключване на колата благодарение на технологията Near Field Communication, или NFC. Чрез нея смартфонът може да се зарежда безжично и да се свърже с външната антена на колата.

По-голям размер за повече комфорт

Новото поколение на Е-класата се простира на 4.92 метра, което е с 4.3 см повече от досега. Междуосието пък е нараснало с 6.5 сантиметра (до 2.94 метра). Това води до увеличаване на вътрешното пространство и комфорта.

В същото време луксът е на още по-високо ниво, като в него има декоративни елементи с открити пори, дърво с яхтена оптика и нов вид метализирани материи. 

Седалките в салона са ергономични, като за пръв път возещите се отпред могат да се глезят и с подгряващи се не само кресла, но и подлакътници на вратите и на централната конзола.

По отношение на озвучаването прави впечатление серийната фронтбас система, разработена от Mercedes. Тя използва обема на напречните и надлъжните греди на купето като резонатори за басовите високоговорители. Опционално се предлага с аудиосистемата Burmester с 23 колони.

Нови дизели и плъгин хибрид

Комфортът на возене се гарантира от единственото в класа многокамерно въздушно окачване. То регулира автоматично височината на автомобила в зависимост от скоростта и натовареността, а водачът може да избира между комфортни и спортни настройки.

На първо време лимузината излиза на пазара с един бензинов и един дизелов мотор, но предстои лансирането и на нови (виж таблицата). Изцяло нов в гамата е дизелът, монтиран в изпълнението Е200d. 

Той е по-къс, по-компактен и по-икономичен от своя предшественик. Подготвя се пускането и на още един нов дизел със 150 конски сили.

Лимузината ще има и хибридна версия, в която бензинов агрегат и електромотор дават мощност от 279 конски сили, като разходът на гориво е 2.1 л/100 км. Всички модели могат да бъдат оборудвани с новата деветстепенна автоматична трансмисия, разработка на Mercedes.

Гамата към момента      
дължина широчина височина междуосие
4.92 м. n.a. n.a. 2.94 м.
двигател ускорение 0-100 км/ч макс.скорост среден разход
E200 (184 к.с.) 7.7 сек n.a. 5.9 л/100 км.
E400 (333 к.с.) n.a. n.a. n.a.
E220d (195 к.с.) 7.3 сек n.a. 3.9 л/100 км.
E350d (258 к.с.) 5.9 сек n.a. 5.1 л/100 км.
E300Hybrid (279 к.с.) 6.2 сек n.a. 2.1 л/100 км.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Как да вземеш ипотечен кредит без да върнеш парите!

Следваща статия

Защо мълчите, господин премиер?

Други интересни