Мая Манолова предложи детските интернати да бъдат закрити!

Автор: Няма коментари Сподели:

Трябва да се приемат спешно мерки от институциите за корекция и реформа в системата на детското правосъдие…

Омбудсманът Мая Манолова предлага специализираните интернати за настаняване на деца трябва да бъдат закрити час по-скоро, а реформата в детското правосъдие да бъде завършена незабавно.

Това стана ясно от думите ѝ при представяне на доклад на Националния превантивен механизъм от извършени проверки в 6-те интерната в страната.

Манолова бе категорична, че ще настоява пред новия министър на правосъдието Екатерина Захариева да продължи работата по изготвяне и внасяне в парламента на Закон за детското правосъдие и създаването на специализирани съдилища, които да работят с деца.

„Държавата е длъжник на децата, които са в интернати, защото ги е лишила от детство, вкарвайки ги буквално зад решетки.

Тази практика трябва незабавно да бъде прекратена и да се приемат спешно мерки от институциите за корекция и реформа в системата на детското правосъдие“, заяви Манолова.

Тя поясни, че на мястото на социално-педагогическите интернати и възпитателните училища – интернати е предвидено създаването на 28 резидентни центрове, във всеки областен град от открит тип, както и 4 от закрит тип. В тях подготвен и специализиран персонал ще работи за превъзпитанието на подрастващите в конфликт със закона.

„В специализираните интернати има около 2000 деца, пратени в тях по един морално остарял закон на повече от 57 години.

Материално-техническата база е в изключително лошо състояние – амортизирана и зле поддържана, а учебният и възпитателен процес е силно неглижиран и неефективен”, посочи Манолова.

Тя открои десет основни проблема, констатирани в доклада на НПМ, сред които: демотивиран персонал заради ниското възнаграждение и неизвестността на провежданата реформа, оказвано физическо и психическо насилие върху децата, наказания, които не са предвидени в нормативната уредба, като например – лишаване от ваканция, принудително почистване на помещения, изваждането на провинили се момичета по бельо в коридорите и др. Общественият защитник акцентира и върху факта, че на много места има проблеми със здравното обслужване и няма лекарски кабинети.

Докладът отчита още, че в СПИ и ВУИ се настаняват подрастващи с тежки психични и соматични заболявания, което е недопустимо за подобни заведения.

“В по-голяма част те изпълняват социални функции, а не възпитателни.

В един от интернатите персоналът сподели, че е имало дете, което изпаднало в паника от душа в банята, защото до този момент не било виждало такъв”, добави Манолова.

http://www.vesti.bg/Image title

Предишна статия

Оракула от Делфи говори!

Следваща статия

Бойко Борисов иска да превърне България в икономически тигър!

Други интересни