ДВЕ НОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК НЕНКО КОСТОВ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

ДВЕ НОВИ ЖАЛБИ СРЕЩУ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТНИК НЕНКО КОСТОВ

       В последния работен ден на 2015 година при  Валя Тинтикова – главен специалист  ОТО на Общинския съвет  в община Хисаря пристига председателят на Общинската избирателна комисия – Костадин Атанасов, за да види  жалбите против Ненко Костов. 

Слага ги в плик и вика член на Общинската избирателна комисия, за да го затвори пред свидетел. Това е госпожица Минка Рахова.

Преди да дойде тя, жалбите е били в ръцете на Тинтикова. Тя, обаче, не иска да каже на общинския съветник за какво става дума.

Не му  дава информация и  Минка Рахова  с аргумент, че не е имала  възможност да види жалбата. 

Просто я извикали да затворят плика пред нея.

  Така не се знаеше  нито от кого са жалбите, нито за какво са, нито къде ще отидат.

  По време на празничните дни  всички опити на Ненко Костов да разбере за какво пак го подгонват, остават напразни. 

Никой от Общинската избирателна комисия не е предупреден кога ще бъде заседанието. 

Пликът е запечатан с тиксо, от което се разбира, че вътре има нещо много сериозно и тайно, та да не може да се сподели с никой.

От 11 членове на Общинската комисия  е предпочетена да види залепянето само  г-ца Рахова. 

Не е извикан заместник – председателят Петър  Дишкелов, който е по – горе в  йерархията на ОИК.

     Припомням, че Петър Дишкелов от Българския демократичен център е един от хората, които се противопоставиха на  писмото, изпратено от ЦИК, за предприемане на действия срещу Ненко Костов и гласува за оставането му в Общинския съвет.

Останалите, които гласуваха инж. Костов да остане съветник,  бяха Мартин Джинджев от Движението за права и свободи, Янко Янков – представител на Националния фронт за спасение на България, Теменужка Кривчева от АБВ. 

Костадин Атанасов, Пено Бойновски и Ангелина Петришка бяха против оставането на Ненко Костов, а Елена Драгневска и Елена Налбантова се въздържаха от  гласуване.

  Заседанието на Общинската избирателна комисия се проведе на 5 януари 2016 година.

Събраха се девет от  единадесетте  членове на комисията . И се оказа, че в плика има жалба против Ненко Костов до Административния съд  в Пловдив.

 Жалбите са от „ГЕРБ”  с председател Бойко Гавраилов и от „Коалиция за Хисар”  чрез лицата Николай Марковски и Рангел Спасов.

С тях се обжалва решението на Общинската избирателна комисия Ненко Костов да остане общински съветник.

Теменужка Кривчева прочете публично жалбите.

Никой от комисията не поиска копие от жалбата, за да знае Костов  какво пише в нея.  Комплектоваха материалите и….

Председателят Костадин Атанасов заяви: „…ние, ОИК сме  „пощенска кутия”, и нямаме пълномощия да предприемем каквото и да било по отношение на тези жалби! Аз като Председател на ОИК ще изразя своето лично мнение пред Административния съд, а не вашето мнение като членове на ОИК!”

ОИК е колективен орган, и дори неговия Председател няма право да изразява личното си мнение, различно от мнението и решението на ОИК като комисия!

Другото интересно, което се случи на това заседание в петия ден на януари, беше поведението на секретаря на Общинската избирателна  комисия – Пено Бойновски. 

Той стана и каза, че си подава оставката, след което напусна заседанието. Това е нов момент в държанието на Бойновски, което означава, че ще има продължение.

Жалбите са внесени и непосредствено в Административния съд в Пловдив.

 И следобед инж. Ненко Костов получава обаждане от Административния съд в Пловдив, от където получава информация, че още когато са пуснали жалба до ЦИК миналата година, тогава  е пусната жалба и до  съда. 

Общинският съветник трябва да се яви след два дни в Административния съд.

Така че заседанието на 5 януари е свикано да се отбие номера, да се запознае комисията, че има такива жалби, подадени на 23 декември 2015 година.

Напомням, че писмото от ЦИК беше от 18 декември 2015 година. Така може да се разбере от кога са жалбите до съда срещу  инж. Костов.

      В община Хисаря стават странни неща.

Методите, по които се действа, напомнят за едни времена, които смятаме, че си отидоха преди 25 години.

Оказва се, обаче, че тези времена сега имат друго „демократично”  лице.

Какво означава това? Да се решава съдбата на един човек и той да не знае за какво става дума в тази тайна и много важна жалба.  

     Във връзка с  отнемане на пълномощията на общински съветник има тълкувание на Висшия административен съд № 1 от 30 март 2009 година, в което ясно пише:

     „При отправяне на сигнали от отделни  граждани или партии до Общинската избирателна комисия за нарушения по чл. 30, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация с искане за предсрочно прекратяване на пълномощията, не може да се приеме, че тези лица разполагат с правен интерес от обжалване на решенията на Общинската избирателна комисия.”

    Решение на Общинската изибирателна комисия – Хисаря има от 21 декември 2015 година  и то е в полза на Ненко Костов.

  И още малко от решението на Висшия административен съд:

„Решенията на Общинската избирателна комисия, с което се отказва предсрочно прекратяване на пълномощията на общинския съветник, не подлежат на оспорване.”

   Едно може да се каже след разказаното до тук: 

Вече се знаят хората,  които мразят Ненко Костов, но и много се страхуват от него.

     Остава да видим какво решение ще вземе съдът. Общинският съветник инж. Костов заяви, че няма да се предаде.

                    Image title                                                                             Тракийски свят

Предишна статия

Йордан Бакалов ще трябва да освободи поста на служба “Военно разузнаване”!

Следваща статия

Болката в душата разболява тялото!

Други интересни