Ето кои ще са най-търсените професии през 2016 година!

Автор: Няма коментари Сподели:

Специалисти по информационни и комуникационни технологии, финансисти, математици, физици и преподаватели ще са най-търсените кадри с висше образование през 2016 г.

Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред работодатели, цитирано от “Труд”. 

Сред професиите, изискващи средно образование, най-голям глад ще има за продавачи, готвачи, сервитьори, бармани, фризьори, козметици. Ще се търсят още шофьори, оператори на машини, работници в шивашката и хранителната индустрия, дървопреработването. 

Хората, които са учили само до 8-и клас, ще имат най-голям шанс да работят в селското, горското и рибното стопанство, в добивната и преработващата промишленост, строителството.

Изследването показва, че всяка десета фирма предвижда обучение на своите служители в следващите 12 месеца. Най-желани са курсовете за счетоводител, охранител, помощник-възпитател, сервитьор и барман. Около 13,5% от предприятията смятат да наемат служители през 2016 г. Ще се разкрият 143 765 работни места.

Данните от проучването са част от проекта на националния план по заетостта за догодина, който е на етап междуведомствено съгласуване. Бюджетът му е 73 млн. лв. Очакванията са, че с тях 21 000 безработни ще започнат работа по програми, които се субсидират от държавата. 

Други 11 000 души ще се обучават. Приоритетно ще се назначават младежи (до 29 години), хора в предпенсионна възраст и с увреждания, трайно безработни.

По програма „Старт на кариерата“ например 1100 млади висшисти без опит по специалността ще карат стаж в администрацията. Заплатата им ще е 500 лв. на месец. По схемата за асистенти на хора с увреждания ще се осигури работа на 2700 души на 5-часов работен ден. 

Безработни на възраст над 58 години ще бъдат наемани за период до 24 месеца като ментори на започващи служители. Целта е да съберат стаж за пенсия. По една от мерките за предприемачество безработни ще могат да получат до 2500 лв. за старт на собствен бизнес.


http://pik.bg/

Предишна статия

Ще направят ли ревизия на “Овергаз” и Сашо Дончев?

Следваща статия

ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ХРИСТО БОТЕВ

Други интересни