Мъглата и градът – какъв въздух дишаме?

Автор: Няма коментари Сподели:

В последните 4-5 дни нивата на замърсяване на въздуха с фини прахови частици са 3,5 пъти над допустимата норма. Концентрациите в Югозападна България са по-високи, отколкото в останалата част на страната, уточни Серафимов.

Мъглата в по-голямата част на страната е интензивна вече втора седмица. Тя задържа фините прахови частици и така въздухът, който дишаме, става още по-мръсен и опасен за нашето здраве. 

„Когато хората купуват нискокачествени въглища, те купуват повече, но и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отопление“, каза за БНР експертът Иван Ангелов, директор на Дирекция “Опазване на чистотата на въздуха” към Министерството на околната среда и водите.

Според статистиката повече от половината български домакинства използват твърди горива

за отопление, което значително повишава замърсяването през зимата, поясни още Ангелов и допълни, че този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто, ако се използват сухи дърва за огрев:

„Тези хора, които се отопляват на дърва, могат да използват сухи дърва – това значително намалява емисиите на вредни вещества не само на фини прахови частици, а при това те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях. 

Тези хора, които се отопляват на въглища, е добре да се запасяват с по-високо калорични въглища, защото тези въглища имат по-ниско съдържание на сяра и на пепел.

Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в населените места към момента заради мъглите“, подчерта още експертът от Министерството на околната среда и водите.

София / България

http://fakti.bg/

Предишна статия

Огромен калмар заснет край Япония!

Следваща статия

Суингът превзема града!

Други интересни