Стив Джобс. Гений или просто човек!

Автор: Няма коментари Сподели:

Краен, ексцентричен, изключително критичен, избухлив, невъзпитан, нетолерантен… всички тези епитети се отнасят не за друг, а за Стив Джобс. 

И са използвани не от враговете и конкурентите му, а от най-близките – жена му, приятелите, колегите. 
В новия филм за гения режисьорът Дани Бойл и сценаристът Арън Соркин се опитват да покажат човека зад легендата, Джобс зад кулисите. 

Създателите акцентират върху противоречивата същност на Стив, върху крайната му емоционалност и перфекционизъм. 

В издадената посмъртно биография от Уолтър Айзъксън “Стив Джобс: Единствената официална биография на основателя на Apple” също е наблегнато не просто на невероятните му бизнес постижения, но и на крайните му изяви като личност. 

Авторът разкрива както уникалния ум на гения, така и най-тъмните страни на характера му. 
Все пак прави чест на Стив Джобс, че преди да си отиде, е одобрил биографията и се е съгласил да бъде показан в истинска светлина както с положителните, така и с отрицателните си качества.

“Като повечето изключителни хора той не е идеален във всичко.

Не притежава някои положителни качества като съпричастност например, но искрено се стреми да допринася за напредъка на човечеството” – искрена е съпругата му Лорийн. Тя описва Джобс като човек на двата полюса, никога по средата, никога в хармония, никога спокоен.

Самият той признава пред биографа си: “С Лорийн направих възможно най-добрия избор – тя е умна и красива, а се оказа и много свестен човек. Трябваше да изтърпи и нрава, и болестта ми. Знам, че да живееш с мен, не е най-приятното нещо на света.”

Като основно и водещо негово качество близките му изтъкват именно прекалената му емоционалност. Уолтър Айзъксън пише: “Увлеченията, перфекционизмът, мрачните импулси, желанията, артистичността, прищевките и манията му за контрол са неразривно свързани с подхода му в бизнеса и продуктите, които се получават в резултат от него.

Обединяващата сила между характера и творенията му е една очебийна черта: силната му емоционалност. Мълчанието му може да бъде не по-малко опасно от избухванията му. 

Понякога емоционалността му е очарователна, както когато обяснява дълбокия смисъл в музиката на Боб Дилън или защо продуктът, който представя в момента, е най-великото нещо, създадено от компанията му. Друг път е плашеща, както когато се вбесява, че “Гугъл” и “Майкрософт” ограбват “Епъл”.

В тази емоционалност се корени и двуполюсната му гледна точка за света. Колегите му бързо забелязват склонността да дели хората на герои и глупаци. Човек може да фигурира само в една от тези две категории и понякога да изпадне от едната в другата в рамките на един ден.

Същото важи за продуктите, идеите, дори храната: нещата са или „върхът”, или скапани, малоумни, отвратителни.

В резултат от това всеки забелязан недостатък може да стане повод за гневни упреци.

Стив се изживява като творец (с пълно основание) и си позволява лукса да има темперамент именно на такъв.”

А темпераментът му най-силно се проявява в отношенията в бизнеса. Джобс е безкомпромисен.

От една страна – той не се страхува да краде чужди идеи, а от друга – издивява, когато някой друг постъпи така с неговите хрумвания. Когато в “Ксерокс” започват да разработват графика, която да замени всички писмени команди на DOS, те на практика създават прототип на съвременния настолен компютър.

Когато вижда компютъра и се запознава с функциите му, Джобс обаче го намира за безполезен. Той се обажда на един от хардуерните инженери в екипа на “Ксерокс” и му казва:

“Всичко, което си постигнал в живота си, е пълен боклук, затова я вземи да дойдеш да бачкаш за мен.”

Така Стив открадва не просто служител, а една гениална разработка. 

И това се нарежда сред най-големите кражби в историята на компютърната индустрия.

http://www.168chasa.bg/

Image title

След като се научиш да правиш нещата прости, можеш да преместиш планини, казва Стив Джобс!

Дори и тежко болен от рак, Стив Джобс – основател и лидер на Apple допреди две години – остана силен духом и даваше пример на околните буквално до последния миг от живота си. 

За него вече са изписани книги и заснети филми, но ето 16 цитата на Джобс, които могат да вдъхновят хората за нови постижения.

1. Много е трудно да създавате продукти на базата на резултати от фокус групи. Често хората дори не си представят какво искат, докато не им го покажеш.

2. Да постигнеш простота е по-трудно отколкото сложност. Трябва да работиш здраво, за да придобиеш чистота на мисленето и да правиш нещата прости. Но си струва, защото, след като постигнеш тази простота, можеш да преместиш планини.

3. В този бизнес е невъзможно да се мамят хората. Продуктите говорят сами са себе си.

4. Ако сте добър дърводелец и правите красив скрин, няма да използвате шперплат за задната му страна, само защото никой никога няма да я види. Вие ще знаете, че тя е там и затова ще използвате красиво дърво дори за невидимата част. Естетиката и качеството на продукта трябва да бъдат на висота, само тогава ще можете да спите спокойно.

5. Качеството е по-важно от количеството.

6. Компютърът е най-значимото изобретение на човечеството. Той е като велосипед за ума.

7. Бих заменил всички свои технологии за една вечер в компанията на Сократ.

8. Гордея се с много продукти, които не сме направили, така както с продуктите, които сме създали. Новаторството казва не на хиляди неща.

9. По-забавно е да си пират, отколкото да се присъединиш към флота.

10. Уволнението ми от Apple беше едно от най-добрите неща, които някога са се случвали с мен. Тежестта да бъдеш успешен беше заменена с лекотата да започнеш отначало. Това уволнение ме освободи да започна един от най-креативните периоди в живота ми.

11. Работата заема значителна част от вашия живот и единственият начин да получите удовлетворение от живота е да правите това, което смятате, че е добра работа. А единственият начин да вършите добра работа е да обичате това, което правите.

12. Няма смисъл за мен да бъда най-богатият човек в гробището. Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това има значение за мен.

13. Моя бизнес модел е Бийтълс. Те се допълваха и общото беше повече, отколкото прост сбор от отделни части. Именно така виждам бизнеса – отличните неща никога не се правят от един човек, а от екипи.

14. За мен не е важно да се окажа прав, аз мисля само за успеха. Не е проблем да си призная грешката. Това, което има значение за мен, е правим ли правилните неща.

15. Помнейки, че скоро ще умра, е най-важният инструмент да направя голям избор в живота си. Осъзнаването на приближаващата смърт е най-добрият начин да не попадна в капана на мисленето, че имам нещо за губене.

16. Вашето време е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс създава Apple през 1976 г., но през 1985-та се оказва ненужен. Десет години по-късно обаче ръководството на Apple го склонява да се върне, за да спаси компанията от фалит. През следващите 15 години Стив Джобс извършва зашеметяващ прелом в развитието на Apple.

При неговото управление компанията създава iPod и iTunes, които правят революция в музикалната индустрия. По-късно се появява iPhone, за да преобрази бизнеса с мобилни телефони. След това идва iPad – устройството, което дава началото на нов клас мобилни компютри.

http://technews.bg/

Предишна статия

Под наем шивашки цех с РЗП 710 ,85кв. м с височина 7м.

Следваща статия

Атомната стратегическа подводница “Владимир Мономах” с 16 ракети “Булава” – видео на руски език.

Други интересни