10 начина за разгром на „Ислямска държава”, които не включват въздушни удари!

Автор: Няма коментари Сподели:

След дълги дебати в Камарата на общините в британския парламент се очаква народните представители на Острова да гласуват „за” започването на въздушни удари по „Ислямска държава” в Сирия. Въпреки че Кралските военновъздушни сили вече изпълняват мисии по бомбардиране на групировката в Ирак, по-малко от половината британци одобряват започването на такива действия и в Сирия.В същото време общото мнение на анализатори е, че само с въздушни удари няма да може да бъде разгромена „Ислямска държава”. Затова „Индипендънт” предлага 10 алтернативни начини за справяне с джихадистите.

1. Подкрепа на кюрдските наземни сили и искане към Турция да спре да ги бомбардира– силите за самозащита на сирийските кюрди се смятат за най-ефективните в битките по земя с „Ислямска държава”. Те вече са печелили множество битки срещу тях. Голямата пречка за това да им бъде оказвана подкрепа е турското правителство, което им нанася удари по въздух, за да спре опитите им да се борят за независимост.

2. Преначертаване на границите в Близкия Изток– във връзка с подкрепата за една умерена наземна операция в Ирак и Сирия, бившият британски секретар по външните работи Уилям Хейг предлага да бъдат прекроени границите в региона, което би помогнало за стабилизирането му и за спиране на насилието. „Ако лидерите на всяка страна не могат да построят държава там, където различни общности живеят заедно, ще бъде редно да се замислят за международна подкрепа за тяхното разделяне. Разделена Сирия може би е единствената, в която би могло да има мир”, смята той.

3. Изпращане на сухопътни войски– заради хаоса в Ирак, Афганистан и Либия, изпращането на войници по земя не е много популярно сред британците. Въпреки това някои смятат, че това ще е по-ефективно от въздушните удари. „Въздушните сили не могат сами да спечелят в една такава кампания. Това всъщност не е антитерористична операция. Това е конвенционален враг, който има бронирани части, танкове, артилерия, доста е богат, държи територия и е готов да се бие. Затова трябва да гледаме на това като на конвенционална военна кампания”, обяснява бившият началник на отбраната ген. лорд Дейв Ричардс.

4. Подкрепа за режима на Асад– въпросът се повдига, след като Русия ясно заяви, че подкрепя действащия президент Башар Асад, въпреки че счита, че той е избил повече сирийци от „Ислямска държава”. Няма съгласие за това дали това би осигурило стабилност в региона или само ще засили руските позиции – нещо, за което Великобритания, Франция и САЩ са твърдо против.

5. Спиране на продажбата на оръжие в Близкия Изток – за над 4 млрд. паунда Великобритания продава оръжия на Саудистска Арабия, без да се броят други крупни вносители като Франция и САЩ. Близкият Изток е наводнен от оръжия, много от които по едни или други канали се оказват в ръцете на „Ислямска държава”. „Ислямска държава” не идва от нищото, оръжията й не идват от нищото. Продаваме огромно количество оръжие на Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и още много други. КОлко от тях се оказват в ръцете на „Ислямска държава”? С всички тези пари, които имат”, попита лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

6. Спиране на финансовите потоци на „Ислямска държава” – бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис изтъкна, че не само трябва да се спре зареждането с оръжие на терористите, но също и да бъдат лишени от парите си. „Единственото решение е да оставим „Ислямска държава” да „гладува”. Какво означава това? Да ги ударим там, където най-много боли – в джоба. Единственият начин за това е справяне със Саудитска Арабия и емирствата, които ги подкрепят”, смята той.

7. Затваряне на границата с Турция – американското правителство вече е поискало от Турция да затвори 60-километровата граница, през която се смята, че се промъкват пари, оръжие и бойци в Сирия и оттам в Ирак. „Играта се промени. Стига значи стига. Границата трябва да бъде затворена. Това е международна заплаха и тя идва от Сирия през турска територия”, заяви американският президент Барак Обама.

8. Война с думи– британският премиер Дедйвид Камерън обяви, че британското правителство вече трябва да нарича „Ислямска държава” „Даеш” – както е позната тя в ислямския свят и което име групировката счита за изключително обидно.

9. Планът „застрахован срещу глупаци” на Доналд Тръмп – кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано тази година, че има „план застрахован срещу глупаци” за справяне с терористичната групировка. Той, обаче, отказва да разкрие подробности около него, за да не знаят терористите какво им готви. По-късно стана ясно, че планът включва „да им отнемем петрола” и да бъдат вкарани там големите американски петролни компании. „Тогава те нямат да имат нищо”, смята той.

10. Разрушаване на пропагандната им машина – след терористичните атаки в Париж хакерската група „Анонимните” предприе масирана акция в интернет пространството, озаглавена „Операция Париж” (#OpParis). Тя атакува много от сайтовете на „Ислямска държава” и сложи в тях реклама на виагра. Извадени бяха на показ и профили на хора, за които се смята, че са свързани с групировката.

„Истината е, че вероятно ще се нуждаем от комбинация от повечето от изброените алтернативи. Може би само без противната комбинация между Асад и Доналд Тръмп”, пише британското издание.

Превод и редакция: БЛИЦ

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Путин размаха с пръст: Прекрати преговорите с Турция за “Турски поток”!

Следваща статия

Кой е в **Тракийски Свят** днес?

Други интересни