Путин ликвидира Турция като туристическа дестинация за Русия! Ударът по бизнеса и живота на милиони хора идва точно преди активния коледен сезон!

Автор: Няма коментари Сподели:

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се Русия въвежда безсрочни санкции срещу Турция, засягащи живота и бизнеса на милиони хора в двете страни. Документът влезе в сила незабавно и няма конкретен краен срок на действие – записано е само “до отмяна на установените с него специални икономически и други мерки”.

Анкара почти сигурно ще отвърне с реципрочни мерки, след като вече препоръча на гражданите си да се въздържат от пътуване до Русия.

Под формата на мерки за осигуряване на националната сигурност на Русия и на специални икономически мерки в страната се забранява или ограничава вносът на определени групи стоки, ограничава се дейността на турски организации и се забраняват чартърните полети между двете държави.

Последното на практика означава, че се слага край на Турция като туристическа дестинация за руснаците. През последните години техният брой по турските курорти и забележителности бе около 4 милиона души, а толкова хора е невъзможно да се превозват с редовни полети. Въпреки това в текста изрично се казва, че туроператорите следва да се въздържат от продажби на почивки и екскурзии, включващи посещение в Турция.

Подробният списък – в понеделник

Указът, публикуван на сайта на Кремъл, оставя правителството да определи подробно кой тип работа, стоки и услуги ще бъдат недостъпни за организации, които са под юрисдикцията на Турция. Подробният списък ще бъде публикуван вероятно още в понеделник. Ембаргото няма да засяга стоки, внасяни за лична употреба, в обемите, определени от митническите правила на Евразийския икономически съюз.

От 1 януари се забранява в Русия да бъдат наемани на работа граждани на Турция. Мярката не засяга онези, които към 31 декември 2015 г. все още имат трудови договори с руски работодатели. Годишната квота за Турция е малко над 67 000 души, като много голяма част от тях са заети в строителството.

От същата дата се прекратява действието на споразумението за безвизов режим при пътуването на турски граждани до Русия.

Държавният глава възложи да се засили контролът на дейността на турските превозвачи в Русия с цел гарантиране на сигурността. Това засяга и “транспортната сигурност в акваторията на пристанищата в Азовско и Черно море”.

На правителството се указва в случай на необходимост да предлага промяна срока на действие или характера на специалните икономически и други мерки, определени в указа.

Формулировките в указа на президента оставят пространство за реализиране на всички елементи на ембарго, за които от четвъртък насам говорят руски министри – от строителство и храни през транспорт и туризъм до инвестиции и стратегически проекти като “Турски поток” и първата турска АЕЦ в Аккую.

Бизнесът вече действа превантивно

Турските кораби с плодове и зеленчуци спряха в петък да влизат в порт Новоросийск, през който влиза до половината от земеделската продукция от Турция. Поне 10 заявки за преминаване през контрола на регулатора Росселхознадзор са отзовани, включително поради опасения, че стоката може да бъде иззета и изпратена за унищожение под претекст, че не отговаря на руски стандарти или вече е под ембарго.

Търговците в Русия бяха посъветвани от браншовата си асоциация още в сряда да се въздържат от купуване и зареждане на магазините с турски храни. Както за руските, така и турските предприемачи случилото се в рамките на броени дни след свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница идва като шок точно преди пика в бизнеса за годината, който традиционно се пада около новогодишните празници. Тази година те продължават в Русия почти до средата на януари, защото Коледа там се празнува на 7 януари, четвъртък, а първият работен ден е 11 януари.

Буквално преди седмици министрите на икономиката Алексей Улюкаев и Нихат Зейбекчи се бяха договорили руските туристи в Турция да плащат с рубли и обсъждаха програма до 2020 г. за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Всичко това се очаква да бъде замразено.

Турция е петият по търговски оборот партньор на Русия – 44 млрд. долара за 2014 г. Според Алексей Улюкаев турските инвестиции са в рамките на 10 млрд. долара.

Страната е един от основните доставчици на плодове и зеленчуци – официално се твърди, че те са около 15-20% от руския пазар, но има райони, където търговците казват, че до 50% от зареденото в магазините им идват от Турция. Турски са близо една четвърт от краставиците и сушените плодове и по над 40% от вносните домати и грозде.

Повече инфлация

Николай Кондрашов от Висшата школа за икономика изчислява, че макар турски да е всеки десети плод и 5% от зеленчуците, консумирани от руските потребители, при ембарго инфлацията само в този сегмент ще се ускори до 8%, в хранителния сектор – с почти 1%, а отраженията върху цялата инфлация ще е в рамките на 0.3%.

Това може да не изглежда много, но понеже ефектът ще е точно по празниците (делът на турските плодове тогава стига 27%), усещането сред руснаците ще е много по-силно.

Министърът на земеделието Александър Ткачов каза, че имало опашка от алтернативни доставчици и турските продукти може да се заменят от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан, Узбекистан, но и не е изключено, ако се получи дефицит, да бъде въведено държавно регулиране на цените.

Ткачов смята, че ако турците спрат да купуват руско зърно, износът му ще бъде преориентиран към Китай. Но става дума за много големи обеми, предупреждават от сектора – 14% от експортното руско зърно (предимно това с високо качество) и 45% от слънчогледовото масло.

http://www.capital.bg/

 Какво се казва в указа
– на туристическия сектор се препоръчва да не продава почивки и екскурзии в Турзия
– спират се чартърните полети
– прекратява се безвизовият режим за турски граждани
– забранява се наемане по нови договори на турски граждани, включително в спортните клубове
– указът се позовава и на закон за националната сигурност на Русия.
Предишна статия

Прекрасна и неповторима!

Следваща статия

Първият опит на синдиците на КТБ да използват новата си власт да връщат имущество с произход банката очаквано показаха недъзите на закона!

Други интересни