Митът за Делфийския оракул!

Автор: Няма коментари Сподели:

В античния свят Делфийският оракул се е приемал като най-точното средство, с което могат да се правят предсказания и пророчества. Той се намирал в храма наАполон в Делфи.

И до днес по склона на планината Парнас могат да се видят останките от този легендарен храм.

Храмът на бог Аполон е построен в негова чест след победата му над чудовището Питон. Главната жрица в този храм се наричала Пития, а питонът става един от символите на Аполон.

В Древна Гърция всички държавници се допитвали до оракула преди да вземат важно решение за страната, като така Делфийския оракул предопределил политиката в Древността.

В началото пророчествата са се правили само веднъж в годината – на рождения ден на Аполон, който бил в средата на февруари или март според различните източници.

По-късно обаче предсказанията са се извършвали всеки месец на седмо число. Единствено жрицата Пития можела да проракува с оракула. Тя отказвала да предсказвала бъдещето на хора, които са извършили много престъпления. Жрицата е изисквала пълна преданост и дълбоко целомъдрие.

Делфи

За всяко пророчество Пития се измивала в Касталския извор, обличала златна дреха, пускала косата си и поставяла на главата си лавров венец. Жрицата сядала на висок трикрак стол, пиела вода от свещения извор, палила лаврови клончета, вдишвала техните изпарения и така правила своите предсказания.

Пития изпадала в наркотичен екстаз и говореното от нея веднага трябвало да се запише и по-късно да се изтълкува. След като се изтълкува, гаданието винаги се представяло във вид на поема на поръчителя.

Вътрешността на храма в Делфи бил непристъпен за обикновените хора и само жриците можели да влизат в него. Около Делфийския оракул се намирала златна статуя на Аполон, лаврово дърво, свещен извор, омфал с два златни орела, а под него саркофаг с пепелта на чудовището Питон.

Според знаменития Плутарх, който някога също е бил жрец в храма на Аполон, пророческото могъщество на Пития се основавало на вдишването на някакви тайнствени изпарения, излъчващи се от недрата на земята. Но изследвания на геолози не са открили подобнигазове.

http://sanovnik.bg/

Оракулът от Делфи е вече в Хисаря!!! 

Уважаеми дами и господа, бъдете внимателни, защото Той знае всичко, и съответно Тракийски свят получава достоверна информация от самия Него!

**Общинския съвет е Общински, той не може да е собственост на който и да е, Кметицата е избрана от огромно мнозинство от цялата община Хисаря, така е писано в демократичните закони на световната политика. 

Относно Номерата на общинските” калинки” всеки ги разбра и не ги иска никой, те водят до прокуратурата, за сега все още пре_ _кават дуварите на Общинския съвет, до кога ще е така, ще видим много скоро… **

Предишна статия

Европа ще бъде завладяна! Това е само началото!

Следваща статия

Новина от наш читател! А дали е така, кой ще ми каже!!!

Други интересни