Полицаи изпълниха площада пред парламента!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Националният протест на полицаите започна, както беше обявено, в 13 часа. В Деня на професионалния празник на полицията у нас, на площада пред Народното събрание се събраха няколко хиляди от работещите в сектор “Сигурност”.

Те носят български знамена, някои са дошли с децата си.

Началото на протеста бе дадено с националния химн, който беше изпълнен от надзирателка от затворите.

Коленичили за минута, протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги.

Протестиращите заявиха, че протестът днес е принципен и се провежда въпреки постигнатата договореност тази сутрин, че предложенията за орязване на социалните придобивки ще отпаднат. 

Image title

От синдикатите подчертаха, че са в протестна готовност, защото не вярват, че държавата ще спази обещанията си да оттегли финансовата част от предложенията в законопроекта. Затова те ще настояват целия социален пакет да оставе във вида, който е в момента. И очакват да видят дали депутатите ще оттеглят между първо и второ четене предложенията на министър Владислав Горанов.

По данни на СФСМВР протестиращите пред парламента са хиляди. От синдиката обясниха, че има представители от всички областни дирекции на МВР. 

Към 15:30 часа протестиращите започнаха да си разотиват.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката съсипала и съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чиито авторитет е бил свален до минимум. Протестиращите освиркаха финансовия министър Горанов.

Представител на Синдиката на полицаите в Сърбия застана на трибуната пред Народното събрание и подкрепи недоволството на служителите в МВР.

Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР отбеляза, че не е вярвал, че полицаите ще се борят за права, които те са се надявали да бъдат увеличени.

Image title

Протестиращите полицаи поставиха на площада прототип на дървено черешово топче. 

Днес бе решено следващият протест на служителите в сектор “Сигурност” да се проведе в четвъртък от 13 ч. до 20 ч. пред сградата на Народното събрание, когато се очаква проектът за бюджет да бъде разглеждан на първо четене в ресорната комисия. 

Представители на синдикатите се обърнаха към събралите се протестиращи служители на МВР, че ако някой от тях бъде наказан заради участието си в този законно организиран протест, те стоят зад гърба им.

“Това което стана днес в Министерство на вътрешните работи не е победа. Победата обаче е това, което се случва тук , защото заедно сме 

полицаи, пожарникари, надзиратели, военни и агенти на ДАНС”, каза от импровизираната трибуната пред Народното събрание Валентин Попов председател на синдикалната федерация на служителите в МВР. 

Той призова протестът да мине мирно и посочи, че не би било добра идея някой да се опитва да провокира полицаите.

Служим на народа на Република България и ще го правим, въпреки нашите управници. Това заяви по време на протеста на служителите от сектор „Сигурност” Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

„Срам ме е, че се подиграват с нас така. Ние не сме тарикати. Не можем да си ползваме отпуските, защото работим непрекъснато, поради недостиг на хора в системата”, коментира Петров. 

Той обясни, че ако ще се правят реформи, трябва да се започне от сградата зад него, като визира Народното събрание. 

Image title

Протестиращите полицейски служители скандираха „Оставка”. 

По време на протеста бе обявено, че 16 полицейски синдиката от Европа, сред които от Холандия, Австрия и Германия, подкрепят протеста на българските служители от сектор „Сигурност”.

След извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, което се проведе тази сутрин, ръководството на МВР и синдикатите се разбраха, че кабинетът ще направи крачка назад по отношение на промените, касаещи социалния пакет на служителите в МВР.

Взето е решение предложенията за законодателни промени да се вземат след консултации със синдикатите, съобщи Румяна Бъчварова. Срещите ще започнат следващата седмица. В тях ще участват депутати и представители на синдикатите в сектор „Сигурност”.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Планината днес.

Следваща статия

Температурите се повишават. Утре до 21 градуса!

Други интересни