Годишната винетка поскъпва до 100 лева. Честито!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Предвидено е поскъпване на годишната винетка, а цената й вероятно ще се вдигне до под 100 лева. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в „Седмицата” на Дарик радио. Той обясни, че има дебат за увеличение на цената на годишния стикер, който сега струва 67 лева. По повод появилата се информация по-рано тази седмица за скок до 145 лева, финансовият министър обясни, че вероятно пътната агенция и МРРБ ще предложат увеличение до 100 лева.

Image title

Министърът посочи, че дебат за цената на винетката трябва да има и ще има. Има гъвкавост в бюджета в зависимост от различните решения за цената на стикера, каза министърът в отговор на въпрос дали се предвиждат повече пари в бюджета заради увеличена цена на винетката.

Image title

„В него (бюджета – бел. ред.) изчисленията са направени за увеличение на цената на винетката, но не до 145 лева”, увери Горанов. Вариантът, който вероятно ще бъде предложен от страна на пътната агенция и респективно от страна на регионалното министерство е под 100 лева.

Цената на винетката на е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи, каза министърът. „Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа, това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението”, каза министърът.

Image title

По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е; да свикнем, че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

„В сряда заявихме едно ревизирано виждане по отношение на промените на законите за МВР, отбраната, въоръжените сили и другите закони, които уреждат статута на служителите. На практика не се налага оттегляне на проектобюджета, защото между първо и второ гласуване в НС ще се отрази това, което сме поели като ангажимент, а именно – запазване за сегашните служители на 20-те заплати при пенсиониране, ненамаляване на възнагражденията, запазване на порциона и ограничаване на годишния отпуск”. Това заяви още министърът на финансите Владислав Горанов. 

Image title

По отношение на ежегодното автоматично нарастване на основните заплати на всички заети в сектора на отбраната и сигурността министър Горанов коментира, че това не е най-доброто решение, защото то не отчита по никакъв начин действителния принос на съответния служител, не съдържа елемент на атестация или други показатели, които могат да се използват за по-добро управление на тези системи. „Принципът поначало е, че увеличаването на службата не означава подобряване на качествата, а ако с годините квалификацията се повишава, то това трябва да се отрази и при заплащането, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това”, посочи той. Министърът припомни, че подобна промяна беше реализирана още през 2012 г. за държавните служители и изрази личната си подкрепа при дебата в полза на отпадането на клас прослужено време и в Кодекса на труда. Владислав Горанов анонсира, че на работно ниво с вицепремиера Калфин се обсъжда пакет от мерки, който ще бъде представен на социалните партньори като тема за дискусия и подобна промяна би могла да бъде включена в него. „На принципна основа процентът за прослужено време е анахронизъм в трудовите правоотношения, който не отчита реалностите за качеството на труда”, категоричен е той.

Image title

Министър Горанов коментира и предложените законодателни промени, свързани с изплащането на заплати при напускане на системата: „Възможен отговор на въпроса трябва ли да се получават заплати при пенсиониране е „да”, но трябва да сме с ясното съзнание, че подобен тип плащане нямат връзка със службата, т.е. получените от полицаите 20 заплати при тяхното пенсиониране нямат връзка с полицейската работа – те ги получават не затова, че са заети в системата, а затова, че я напускат”. Той увери, че бюджетът до края на тази година е в състояние да посрещне плащанията на тези служители в силовите сектори, които са взели решение да напуснат, но препоръча да не го правят, защото няма причина.

Image title

Министър Горанов аргументира необходимостта от актуализация на държавния бюджет с факта, че правителството преди една година се закле в една доста динамична и неблагоприятна за фиска ситуация, като сред мерките за справяне с очертаващия се свръхдефицит беше и намаляване на разходите за персонал в бюджетната сфера с 10%. Той допълни: „Още от началото на годината имахме съмнения, че това може да се направи в някои сектори без съществени реформи и се оказахме прави. През цялата година анонсирахме, че са необходими промени, особено в системите на отбраната и сигурността, но те не успяха да се реализират”. Министърът посочи, че една трета от актуализираните разходи са предназначени за персонал в тези системи и ако промяната в бюджета за тази година не се състои, служителите от системата на МВР няма да могат да вземат ноемврийски и декемврийски заплати и на практика тези системи ще спрат да функционират, защото така се е структурирал бюджетът им през годините.

Image title

„Философията на Бюджет 2016 е в две направления – от гледна точка на МФ е да намалим дълга, ограничавайки дефицита и да се постигне тази стабилност, която през годините традиционно е била факт. Ако говорим за разходни политики, освен повечето разходи за отбрана и сигурност, ние заявихме средното образование приоритет и считам, че успяхме да намерим в разходната част на бюджета ресурс за това”, каза още министърът. В този контекст той коментира и темата за фундаменталната наука и финансирането и чрез бюджетите на БАН и Селскостопанската академия – „Вероятно в тези системи работят изключително талантливи и интелигентни хора. Това, което не успяваме да постигнем, е да намерим връзката между научната дейност и ползите за обществото”. Министър Горанов увери, че поддържа много добра комуникация с акад. Воденичаров и ще се опита да подобри финансовото състояние на БАН, но според него колкото и пари да се дадат, е необходимо да се намери добрата връзка между научните постижения и ползите за реалната икономика.

Image title

По отношение на широко дискутираната тема за разграничаване на служебното от личното, предизвикана от предложенията за промени в ЗДДС, финансовият министър призова за общо разбиране, че 200 000 юридически лица, регистрирани по ДДС, лесно биха могли да организират живота си на физически лица през фирмата си и на практика да не плащат никакво ДДС. Той разясни, че концепцията за неутралност на ДДС предвижда, ако определени активи не ги използваш само за икономическа дейност, но и за лични цели, ти да нямаш право на данъчен кредит. „Законът ясно разграничава икономическата дейност, която се регистрира по ДДС”, подчерта Горанов и допълни: „Има как да се разграничи служебното от личното, поискали сме разрешение от ЕК специално по отношение на облагането с ДДС на автомобилите да ни разрешат да приложим формула, която значително да опрости системата на облагане”.

Image title

В отговор на въпрос за становището на министъра на финансите за „данък вредни храни” Горанов заяви, че той не е калкулиран в бюджета за следващата година и не е изминал своя път на съгласуване. „Нямам окончателно оформено мнение, тъй като не съм видял окончателно предложение за обхвата и размера на данъка, за да можем да преценим по какъв начин той би повлиял на потреблението и на пазара. Целите на данъка са безспорни, доколкото са свързани със здравето на нацията и ако той донесе нулев приход, значи е изпълнил целта си, т.е. аз в него не виждам нищо фискално”, изрази мнението си Владислав Горанов.

Image title

„Смятам, че това, което успяваме да свършим с Бойко Атанасов и Ваньо Танов, е стабилизиране на публичните финанси, така че те да не са тема на обществен дебат и да дадат възможност държавата да бъде остров на стабилност през следващите години. За мен това е атестацията за работата на финансовото министерство – когато не се говори за огромни дефицити, когато държавата има достатъчно пари, когато министерствата успяват да изпълняват своите функции – това означава стабилно правителство и стабилна държава”, коментира още финансовият министър.

http://fakti.bg/

Предишна статия

„Открито” с Валя Ахчиева – 12 ноември от 22 часа и 30 мин.

Следваща статия

Бивш руски министър намерен мъртъв във Вашингтон!

Други интересни