2,5 милиона българи работят в чужбина, а у нас само 2 милиона!

Автор: Няма коментари Сподели:

2,5 млн. българи работят в чужбина, а само 2 млн. – у нас. Общо 3,5 милиона наши сънародници живеят в различните ни диаспори зад граница, като всяка година между 13 000 и 24 000 души напускат България по данни на НСИ. Тези данни са били изнесени при откриването на Световна среща на българските медии в Атина, информира “Български новини”.За последните 11 години само 230 000 от хората, които живеят зад граница, са се върнали у нас. И още интересни факти – всяка година от чужбина в България се изпращат 1,7 млрд. лева. 

В приятната изненада на откриването се превърна световноизвестният музикант Теодосий Спасов, който чрез виртуозно изпълнение се погрижи за доброто настроение на участниците.

Сред фрапиращите данни, които бяха изнесени в началото на 11-ата медийна среща са и тези, че едва 4-5 на сто от информацията за наши сънародници в чужбина, която пристига в България, е свързана с техния живот. Останалите 95-96 процента са криминални новини, независимо дали българите, които са въвлечени в тях са жертви или изпълнители. Вероятно една от причините е, че повечето медии у нас черпят информацията си от чужди издания, публикуващи криминални истории, в които членове на българските диаспори зад граница се оказват участници.

Тези данни бяха изнесени по време на първия панел “Политики за българските медии и общности в чужбина” от 11-атата Световна среща на българските медии, която се организира от БТА в Атина. Форумът бе открит от генералния директор на агенцията Максим Минчев, а специални гости са шефката на медийната комисия в парламента Полина Карастоянова и членът на същата комисия Красимир Велчев.

Повечето от представителите на българските медии в чужбина се оплакаха, че държавата в лицето на Агенцията за българите в чужбина, ги е отписала и не се грижи за поддържането на информираността и подвигането на духа на сънародниците ни.

Пред представители на българските медии от цял свят министърката на туризма Николина Ангелкова ще представи перспективите за развитие на туризма, а социалният министър Ивайло Калфин ще говори по темата “Бежанци и миграция – социална политика. Диалог между съседи”. Просветният министър проф. Тодор Танев ще обсъжда с медиите образованието като кауза и бизнес, а конкретната му тема е “Как да постигнем успех с висше образование в България”. Единадесетата медийна среща ще продължи до неделя.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Русия предложи план от 7 точки за решаване на кризата в Сирия „без победени и без победители”.

Следваща статия

Тракийски свят по света и у нас днес.

Други интересни