Ще има ли нова световна война?

Автор: Няма коментари Сподели:

Войната в Сирия се разгаря с все по-бързи темпове. Краят й не се вижда. Бежанските потоци се увеличават. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика нова среща на европейските лидери на 25 октомври, за да обсъдят притока на бежанците по маршрута през Западните Балкани. Това ново преселение на народите според мнозина застрашава европейската цивилизация от унищожение. В същото време “Ислямска държава” набира все по-голяма скорост. Джихадистите призоваха мюсюлманите от целия свят на “свещена война” срещу САЩ и Русия. 

Конфликтът няма разрешение поне засега. Бежанската криза също няма признаци да бъде овладяна скоро.

Разговаряме с арабиста проф. Владимир Чуков за ситуацията в Близкия изток, виновниците за нея и възможностите за овладяването й.

Интервю на Албена Борисова

– Башар Асад лично отиде в Москва да благодари на Путин и го увери, че руската намеса е помогнала за сдържането на тероризма. САЩ веднага скочиха и осъдиха визитата. Турският премиер Ахмет Давутоглу пък яростно отсече, че Асад е трябвало да остане в Москва. Какво да очакваме от тук нататък, проф. Чуков?

– Идеята е да се върви към политическото разрешаване на кризата. Военната интервенция не може да бъде решение. Ключовата дума е реформи. На Башар Асад му беше казано през 2005 и 2011 г. да ги направи. А сега двете световни големи сили – САЩ и Русия, са антагонизирани. Пак казвам, трябва да има политически процес, няма военно решение за прекратяването на кризата.

– На прага ли сме на трета световна война? И Катар обяви, че ще се включи във войната…

– Нека да използваме термина протосветовна война. Имаме правни субекти – НАТО, САЩ и нейната коалиция, и Русия с нейните поддръжници, те са противопоставени. Тази криза можеше да бъде избегната, още когато нямаше “Ислямска държава” и даже нямаше симптоми за създаването й. Нямаше да се разгори такъв грандиозен конфликт, ако бяха взети навременни мерки. Сега вече е много кърваво. Има много убити. ООН броеше жертвите до 250 хил. Бежанците пък са 5 млн. 

– “Ислямска държава” беше създадена от САЩ. Но те изпуснаха положението и вече не могат да контролират джихадистите. Възможно ли е духът да се върне в бутилката?

– Нека да не бъдем категорични в оценките си. Много интересни детайли излизат между отделните регионални фактори. Ако сме честни, “Ислямска държава” съществува, защото няма сериозен опонент. И още нещо – икономиката й е част от регионалната икономика. Те оперират с националната валута. Имат интернет, джиесем сигнал… Кой им ги дава? Много са въпросите. Кой работи за тях?

– Кой?

– Не ми се иска да давам категорични отговори на този етап. Но съм сигурен, че истината ще излезе наяве и то съвсем скоро.

– В момента имаме сблъсък на две цивилизации – европейската и близкоизточната. Това ново преселение на народите няма ли да доведе до унищожение на европейската цивилизация?


– Това е една от тезите. Бежанският поток не е пресъхнал, даже не намалява. Европа ще трябва да си направи изводите след години. Германия гледа на бежанците като на евтина работна ръка. Въпросът е дали тези бежанци могат да се впишат в условията на трудовия пазар. Това е проблем на самата Германия. Но тя като лидер на ЕС поема ангажименти от името на всички държави членки на съюза. Ние сме малка страна и имаме своя национална специфика. И не бива с лека ръка някой друг да поема ангажимент от наше име, без да знае нищо за нас. Много сериозен дебат за бежанците трябва да има. 

– Явно е, че бежанците не могат да бъдат интегрирани. Или поне процесът на интеграция ще продължи много дълго време и ще бъде труден. Да си припомним как бежанците поискаха отмяна на бирфеста в Германия, защото той противоречи на религията им. Искат да наложат своята воля на чуждо място, а не те самите да се приспособят към условията на живот на една страна, която сами са избрали?!

– Все още не е станало голямото преселение, мисля аз. Когато падна Берлинската стена, около 600 хил. източноевропейци избягаха на Запад. Но все пак става дума за християни, които бягат в християнски държави. Мюсюлманите най-трудно се интегрират в чуждо общество. Те имат спецификата, че държат да останат компактна маса и да бъдат затворено общество. Но очевидно, че в този момент Германия е привлекателна за тях заради високите си социални придобивки.

– “Ислямска държава” не се ли превърна в новата мода? Хора от почти целия християнски свят, дори и от Китай, се присъединяват към нея. 30 хил. са чуждестранните бойци от над 100 държави. Средно по 1000 джихадисти се присъединяват към ИД всеки месец…

– Присъединяват се хора, които са носители на така наречената контракултура. Те са носители на ценности, заради които в западния свят не могат да се адаптират. Отивайки обаче в Ирак се оказва, че там тези европейски придобивки им липсват. Присъединяват се към “Ислямска държава” и там установяват, че няма това, което са очаквали. Британец от пакистански произход отишъл да се бие за джихадистите. И се оказало, че не можел да живее без “Кентъки фрайд чикън” и без сладкишчетата “Марс”.

В този свят на Близкия изток тези сладости ги няма. Стана много популярно писмо от един французин, който писал на баща си, че в Ирак няма зъболекар. А той е свикнал да ходи да си оправя зъбите, когато си поиска. Този сблъсък на културите се оказва пагубен. Чуждестранните джихадисти получават най-високите заплати от 800 долара. Това са пари, с които на Запад човек не може да преживее. “Ислямска държава” е създадена от два вида бойци – едните са наемници, но другите са фанатици.

http://pik.bg/

Предишна статия

819 терористични обекта поразени при 934 руски полета в Сирия!

Следваща статия

Полетите между Украйна и Русия!

Други интересни